Glas Javnosti

Francuska bez sezonaca: U pomoć priskače 240 hiljada volontera

Svet
Autor: Glas Javnosti

U dve nedelje, 240 hiljada Francuza odazvalo se pozivu ministarstva poljoprivrede i otišlo u polja brati voće i povrće. Ministar Didier Guillaume javno je pozvao nezaposlene Francuze i sve koji to mogu, da odu na selo da pomognu u berbi poljoprivrednicima koji su zbog zabrane kretanja usled pandemije korona virusa ostali bez sezonskih berača iz inostranstva.

Na početku karantina francuska je Vlada uveravala građane da nestašica hrane neće biti i da će supermarketi ostati dobro opremljeni. Međutim, francuski su poljoprivrednici upozorili da će, ako urod propadne zbog izostanka sezonaca (u Francusku u ovo doba godine dolazi više od 200 hiljada berača iz inostranstva, najviše iz Maroka i istočne Europe) građani već krajem leta biti suočeni s nestašicama hrane. Ovaj sistem je već poremećen zabranama uvoza i izvoza i otežanim transportom.

Francuski startup WiziFarm pokrenuo je platformu za prijavu i organizaciju berača volontera, na koju se u prva četiri dana nakon javnog poziva prijavilo 25 hiljada ljudi, u narednih nekoliko dana 10 hiljada a nakon toga prosečno pet hiljada ljudi dnevno. Svi volonteri prijavljeni preko platforme dobili su ugovore o radu i mogu računati na honorar koji neće uticati na njihova ostala prava na državnu pomoć.  

Izvor: plavakamenica.hr

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR