Glas Javnosti

Evropa se vraća nacionalnim državama

Svet
Autor: Glas javnosti

Dok se epidemija korona virusa širi kao požar Evropom, sve ćešće se provlači nezadovoljstvo u zemljama članicama reakcijom birokratije u Briselu i nedostatkom solidarnosti. Evrosjepticizam koji je u porastu prethosnih gosina dobija zamajac a žestoka kritika stigla je iz Grčke u kojoj se ukazuje na činjenicu da je EU ustuknula pred globalnim izazovom i da se oseća povratak nacionalnim državama.

- Odgovor Evropske unije na krizu korona virusa je loš, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova  -Grčke Miltiadis Varviciotis.

Postoji "osećaj da se Evropa vraća nacionalnim državama", rekao je Varviciotis.

Prema njegovim rečima, postoji nedostatak političke volje na evropskom nivou za rešavanje krize izazvane korona virusom.

- Ukupna ocena reakcija EU je loša - istakao je Varviciotis, koji je odgovoran za evropske poslove, u telefonskom intervjuu briselskom portalu Politiko, ukazujući na nedostatak ranih zdravstvenih smernica i drugih oblika koordinacije.

Govoreći o videokonferenciji održanoj prošle nedelje u kojoj su se lideri EU sukobili zbog ekonomskog odgovora na krizu, Varviciotis je rekao da misli da to "daje osećaj da se Evropa vraća na nacionalnu državu i da se odmiče od onoga što je trebalo da bude zajednički evropski odgovor na zajednički, na globalni, izazov".

Grčka je bila među potpisnicima pisma upućenog 25. marta predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, pozivajući na rad "na zajedničkom instrumentu duga koji je izdala evropska institucija radi prikupljanja sredstava na tržištu na istoj osnovi i u korist svih država članica".

Pitanje je podelilo evropske zemlje po principu sever-jug, a posebno su se Holanđani našli pod salvom kritika jer su, kako je ocenjeno, otišli predaleko u odbacivanju ideje o zajedničkom instrumentu duga i ponovo su otvorili rane od krize evrozone pre 10 godina.

Zabrinutost Atine je na nivou zbrinutosti Italije i Španije, rekao je Varviciotis.

 

Izvor: Glas javnosti/Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR