Glas Javnosti

EVO KO JE BIO DŽORDŽ FLOJD ZBOG ČIJE SMRTI 'GORI' AMERIKA

Svet
Autor: Glas Javnosti

Smrt Afroamerikanca Džordža Flojda izazvala je dramatične proteste širom SAD. Šta se zapravo dogodilo 25. maja u Sent Polu u Minesoti.

Ko je bio Džordž Flojd

Džordž Flojd je imao 46 godina, bio je Afroamerikanac, rođen je u Severnoj Karolini, a odrastao je u Hjustonu u Teksasu, gde je kao mladić bio dobar sportista, pre svega u američkom fudbalu i košarci. Pre šest godina doselio se u Minesotu gde je radio kao čuvar u noćnim klubovima i restoranima. Bio je krupne građe, a prijatelji ga opisuju kao „nežnog džina". Imao je dva kćerke od 6 i 22 godine koje žive u Teksasu.

Foto: Tanjug/AP

Zašto je uhapšen

Flojd je zbog pandemije ostao bez posla i poštovao je mere ograničenog kretanja. 25. Maja 2020. Flojd je hteo da kupi cigarete u lokalnoj prodavnici i prodavcu je za njih dao novčanicu od 20 dolara. Prodavcu se novčanica učinila sumnjivom, odnosno lažnom, pa je pozvao policiju.

Kako je izgledalo hapšenje

Na lice mesta došla su četiri policajca koji su Flojda zatekli kako sedi u kolima „pod dejstvom" neke supstance koja se ne imenuje, verovatno alkohola. Tako su barem policajci naveli u izveštaju. Informacije o hapšenju su kontradiktorne. Policajci tvrde da se opirao hapšenju i da su ga na silu izveli iz automobila i odveli do policijskih kola. Neki očevici tvrde da nisu videli to opiranje, što potkrepljuju video snimcima. Iz kola ga je konačno izvukao policajac Derek Šovin.

Zašto su ga policajci bacili na zemlju

Svi snimci pokazuju da je Flojd dva puta posrnuo na putu do policijskog automobila gde su ga sprovodila četiri policajca. Stavili su mu lisice na ruke, ali se on navodno opirao da u automobil uđe. U tom trenutku su ga policajci oborili na zemlju, a budući da je krupan sva četvorica su ga držala u tom položaju, sa stomakom na zemlji.

Foto: Tanjug/AP

Kako je Džordž Flojd umro

Flojd je imao kardioloških problema i visok pritisak. Dok je ležao fizički onemogućen da se pomeri Šovin mu je kolenom pritisnuo vrat i u tom položaju Flojd je proveo gotovo devet minuta. Flojd je zapomagao da ga puste jer ne može da diše, potvrdio je da će ući u kola, ako bude mogao da se pomera, molio je policajce da ga ne ubiju i dozivao mamu. Posle šest minuta prestao je da se opire u potpunosti i da daje glas od sebe. Policajci su ga držali u tom položaju naredna tri minuta, uprkos protestima okupljenih građana koji su sve snimali mobilnim telefonima. Kada su neki od građana posumnjali da mu nije dobro i tražili da mu policajci opipaju puls, ovi su to uradili i kako pulsa nije bilo pozvali su hitnu pomoć. Hitna pomoć ga je bezuspešno reanimirala i odvezla u bolnicu gde je sat vremena kasnije proglašen mrtvim.

Foto: Tanjug/AP

Kontroverze oko smrti

Prvi izveštaji tvrdili su da Flojd nije umro davljenjem već najverovatnije sticajem okolnosti zbog svojih drugih bolesti i supstanci koje je imao u telu. Sada se to preispituje kao i svi snimci sa lica mesta uključujući i one sa kamera koje su nosili policajci. Flojd i policajac Derek Šovin radili su kao redari u istom noćnom klubu, ali bivša vlasnica kaže da nije sigurna da su se poznavali i da ne zna da li su, možda, imali nekih nesuglasica. Dodala je da je Šovin bio blagonaklon prema Hispano-amerikancima, ali da je zbog ponašanja prema Afroamerikancima na takozvanim „Afričkim noćima" u klubu sa njim nekoliko puta "razgovarala". Šoven je u policiji od 2001. Učestvovao je u tri pucnjave (u jednoj je bilo žrtava) i imao je 18 prijava zbog ponašanja u službi, a u dva slučaja dobio je zvaničnu opomenu. Sva četiri policajca su razrešena dužnosti i otpuštena, a Derek Šovin je uhapšen pod sumnjom da je ubio Džordža Flojda.

(Izvor: RTS)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR