Glas Javnosti

EU uputila izvinjenje Italiji

Svet
Autor: Glas Javnosti

Ursula fon der Lajen kaže da je EU, uprkos početnoj nespremnosti, u prehodne četiri nedelje uradila više nego tokom prve četiri godine prethodne krize.

Ona je u obraćanju EP pozvala na hitno uspostavljnaje "Maršalovog plana za Evropu" i to prvenstveno kroz EU budžet.

Ursula fon der Lajen je u svom govoru o EU odgovoru na pandemiju COVID19 pred Evropskim parlamentom izrazila saučešće zbog ”desetiha hiljada žrtava” koronavirusa u Evropi.

Ona je ocenila i da u početku pandemije koronavirusa EU nije pružila blagovremenu pomoć Italiji koja je tada bila najteže pogođena.

"Tačno je da niko nije bio spreman za ovo. Istina je i da se previše kasnilo kada je Italiji bila potrebna pomoć na samom početku krize. I zbog toga je važno da Evropa u celini uputi iskreno izvinjenje“, rekla je fon der Lajen. Ukazujući na mnoge primere evropske saradnje iz prethodnih nedelja, fon der Lajen ocenjuje da je ”Evropa postala srce svetske solidarnosti”.

”Vreme je da ostavimo po strani stare podele, razmerice i optužbe. Vreme je da se spremimo za novi svet i iskoristimo svu zajedničku snagu i duh za zajednički cilj”, poručula je fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisje kaže da Evropa mora da počne sa jačanjem održivosti i otpornosti društva, ekonomije i načina života.

Naglašavajući da su Evropi potrebne masivne investicije da bi pokrenula svoju ekonomiju, Ursula fon don der Lajen ponavlja da se omah mora uspostaviti tzv ”Maršalov plan” za oporavak Evrope.

”Postoji samo jedna instrument kome veruju sve zemlje članice, koji je već u upotrebi i može delovati brzo. Transparentan je i dokazan kao investicioni i kohezioni instrument, a to je EU bužet. EU budžet će biti osnova našeg oporavka”, kaže fon der Lajen.

Ursula Fon Der Lajen podsetila je evropske poslanike podestila na dosadašnje poteze briselske administracije u cilju borbe protiv pandemije COVID19 naglašavajući da je ukupna vrednost paketa pomoći oko 3000 milijardi evra.

"Ali potrebno nam je više. Znatno više. Ovo će biti duga trka i svet će sutra izgledati drugačije nego danas“, kaže fon der Lajen.

"U tom duhu smo i predložili da preostali ovogodišnji budžet preusmerimo ka hitnim investicijama, što će omogućiti da skoro 3 hiljade milijardi evra ode tamo gde je novac najpotrebniji, a to je nabavka respiratora i zaštitne opreme, obimnije testiranje i osiguranvanje medicinske pomoći za najugroženije”, naglašava fon der Lajen.

Ona je ocenila da će evropska solidarnost tek morati da se iskaže, imajući u vidu „asimetričnost“ ekonomske krize, koja je na pragu.

"Pojedini regioni će brže izaći izkrize, dok je pred drugima teško vreme. Zbog toga će naše jedinistvo biti važnije nego ikad", zaključila je fon der Lajen.

Izvor: B92

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR