Glas Javnosti

EKOLOŠKA KATASTROFA KAO NASLEĐE KOMUNIZMA: U blizini napuštenih fabrika u Rusiji sve više PLAVIH i ZELENIH pasa (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

 Već neko vreme internetom kruže snimci pasa lutalice sa plavim i zelenim krznom koji su primećeni u blizini napuštenih fabrika u gradu Njižni Novgorod i Podolsk u Rusiji.

Sumnja se da su došli u kontakt sa toksičnim bakar-sulfatom koji se koristio u fabrici, što samo ukazuje na globalni rizik od hemijskog zagađenja u svetu.

Prvo su se pojavili svetloplavi psi lutalice, a onda i drečavo zeleni. U Rusiji pokušavaju da reše misteriju ovih pasa, koji su se pojavili u industrijskim zonama, međusobno udaljenim na stotine kilometara.Sedam pasa lutalica sa svetloplavim krznom pronađeno je ovog februara u blizini napuštene fabrike u gradiću Deržinsk, nedaleko od Njižnjeg Novgoroda, na oko 370 kilometara istočno od Moskve.

Fotografije su preplavile internet nakon što su lokalni mediji 11. februara skrenuli pažnju na prizor neobičnog čopora.U napuštenoj fabrici nekada su se proizvodile akrilne boje. Pretpostavlja se da su psi u kompleksu pronašli bure sa plavom bojom.

Životinje su 13. februara prebačene na veterinarsku kliniku u Njižnjem Novgorodu, a veterinari su prikupili uzorke krvi i izmeta. U krznu su pronađeni tragovi plave boje. Psi su dobro i imaju zdrav apetit, preneli su ruski mediji.

Veterinari su zabrinuti da su toksini, kao što je bakar-sulfat, prouzrokovali promenu boje na krznu.Međutim, u četvrtak je u blizini grada Podolsk, nekih 37 kilometara južno od Moskve, pronađeno još pasa sa nesvakidašnjim krznom - ovaj put drečavo zelene boje.

Psi su bili nedaleko od skladišta u kojem su nađeni džakovi drečavo zelene praškaste farbe. Društvenim mrežama od tada kruži teorija da je neko namerno ofarbao ove pse, posle vesti o svetloplavim lutalicama.

Veterinari su pregledali i ove pse, ali nisu uspeli da sa sigurnošću utvrde zašto je njihovo krzno promenilo boju. Kao i u slučaju pasa iz Deržinska - životinje su zdrave i dobro raspoložene.

Kakvi god bili razlozi bojenja krzna, ovi primeri još jednom su skrenuli pažnju na kontinuirani rizik od hemijskog zagađenja u Rusiji, koji preti mnogim mestima gde postoje napuštene fabrike - nasleđe komunizma.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR