Glas Javnosti

DŽULIJAN UZVRAĆA UDARAC! Trijumf Asanža, ovo mu je ORUŽJE protiv izručenja u SAD

Svet
Autor: Glas javnosti

Džulijan Asanž, osnovač Vikiliksa ostvario je pobedu na Višem sudu u Velikoj Britaniji pošto je njegov zahtev, kojim mu je omogućeno da uloži žalbu Vrhovnom sudu Velike Britanije, usvojen.

Ovim zahtevom trebalo bi da se spreči Asanžovo izručenje Sjedinjenim Američkim Državama koje ga traže zbog 18 navodnih krivičnih dela, među kojima je i špijunaža, zbog objavljivanja na hiljade tajnih dokumenata u periodu između 2010. i 2011. godine preko Vikiliksa, prenosi Sputnjik.


U decembru su SAD dobile spor, čime je preinačena prethodna odluka britanskog suda koja kaže da Asanž ne može da bude izručen Americi zbog zabrinutosti oko njegovog mentalnog zdravlja. Objavljivanjem spornih dokumenata Vikiliksa u kojima se navodi da je američka vojska ubila na stotine civila u nezabeleženim incidentima tokom rata u Avganistanu, dok su podaci iz Iraka pokazali da je navodno 66.000 ljudi ubijeno ili mučeno u zatvoru, SAD su izjavile da je prekršen zakon i da je ovo ugrozilo živote. Tim povodom, Asanž je rekao da je slučaj politički motivisan.

Asanž je dobio pravo na žalbu u kojoj je njegov advokatski tim naveo da bi, ukoliko bi bio izručen SAD, osnivač Vikiliksa "bio u gotovo potpunoj izolaciji, što bi teško uticalo na njegovo mentalno stanje i moglo dovesti i do potencijalnog samoubistva“. Odluku Višeg suda u Londonu pozdravila je i Asanžova verenica na Tviter nalogu.

Osnivaču Vikiliksa u Americi preti kazna od čak 175 godina zatvora, prenosi Sputnjik.

BONUS VIDEO: Doktor otkriva kako rukom da snizite pritisak

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR