Glas Javnosti

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ НАУЧНИКА: Америка ће нестати због високе плиме и поплава!

Svet
Autor: Глас јавности / Б92.нет / од 07.06.2018.

Најновији извештај агенције америчке владе открива да се поплаве због високе плиме широм САД догађају двапут чешће неко пре само 30 година.

Научници предвиђају да ће се тај тренд наставити због пораста нивоа мора.

Америчка Национална океанографска и атмосферска администрација, у свом извештају упозорава да су поплаве које изазивају високе плиме, прошле године поставиле рекорд у више од четвртине од 98 локација које та агенција надгледа широм земље.

У извештају се наводи да је прошле године Сабин Пас у Тексасу имао 23 дана таквих поплава, док су Алтантик Сити у Њу Џерзију и Бостон и Масачусетсу имали по 22 таква дана.

Како се указује, неки градови у другим деловима САД имали су мање поплава, али су у многима од њих забележене рекордне висине воде.

"И поред годишњих и регионалних разлика, тренд је сасвим јасан: Због пораста нивоа мора, просечна национална учесталост плимских поплава је удвостручена у односу на пре 30 година", пише у извештају.

Бен Хортон, истраживач са Универзитета Ратгерс, каже да то представља "упозорење" и додаје да је дуж читаве америчке обале потребна акција. Он је, такође, оценио да је извештај значајан јер га је урадила агенција администрација председника Доналда Трампа који оспорава да се клима мења, и зато што показује да се "проблеми на нашим обалама погоршавају и погоршаваће се".

Са порастом нивоа мора, приморска места широм САД доживљавају поплаве које затварају путеве или све више ремете нормалне дневне активности.

Поменути извештај наводи да су такве поплаве достигле реокордне нивое дуж југоисточне атлантске обале и на истоку Мексичког залива, уз податак да је и Сан Дијего у Калифорнији имао дотад незабележних 13 дана поплава од високе плиме.

Прогнозе времена за ову и наредне године упозоравају да би могло доћи до још чешћих поплава и на источној и на западној обали, наводи АП.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR