Glas Javnosti

Dok brinemo o koroni iz Kine nam preti mutirani svinjski grip, iz Afrike virus Zapadnog Nila

Svet
Autor: Glas javnosti

Sve ono što preti drugima preti i nama i zbog pandemije korone ne smemo zaboraviti na druge viruse, kaže virusolog dr Ana Gligić, komentarišući pojavu novog soja virusa u Kini koji prenose svinje.

Ovaj virus, koji istraživači nazivaju G4 EA H1N1, može da raste i da se razmnožava u ćelijama disajnih puteva, a dokazi o nedavnoj infekciji pronađeni su kod ljudi koji su radili u klanicama i svinjskoj industriji u Kini. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da bi mogao da mutira, što bi olakšalo njegovo širenje i preraslo u potencijalnu pandemiju.

Na pitanje koliko je novootkriveni virus opasan virusolog dr Gligić, koja je bila šef laboratorije u Beogradu u vreme epidemije velikih boginja 1972. godine, kaže da se o njemu za sada malo zna i dodaje da nije reč o koronavirusu već o influenci, virusu gripa koji je sa svinje prešao na čoveka.

-Skoro svaki od virusa, počev od ebole koju ovde na sreću nismo imali, počinje kao blaga respiratorna infekcija, a kada virus prođe prvo razmnožavanje na sluzokožama on invadira one organe za koje ima afinitet. Virusi se u laboratoriji tako i ispituju, da bi se grupisali oni koji su respiratorni, koji napadaju digestivni trakt ili centralni nervni sistem-, objašnjava dr Gligić.

Uz koronu prete i drugi virusi
Ono što je, kako kaže, zabrinjavajuće u ovom trenutku je to što je u Francuskoj, kod bolesnika za kog se mislilo da ima koronu, utvrđena groznica Zapadnog Nila. U Srbiji je 2011. godine registrovano preko 100 slučajeva ovog virusa.

-I ona počinje kao respiratorna infekcija, ali u težim slučajevima ona ne napada respiratorni sistem, već kada se razmnoži u respiratornom sistemu napada centralni nervni sistem. Zapadnonilsku groznicu smo svojevremeno istraživali i mi imamo žarišta, a desi se da prođe nezapaženo. Prenosioci su komarci, a sve je počelo od Obedske bare gde se ptice selice odmaraju kada dođu iz Afrike-, ukazuj čuvena virusološkinja.

Opasnost od groznice Zapadnog Nila
Kako kaže, zima je bila blaga, komaraca ima puno, kao i glodara, pa treba biti posebno oprezan da nam zbog pandemije ne promaknu druge respiratorne infekcije.

-Uz testiranja na koronu paralelno treba raditi i ono što nam sada preti – mišja groznica, zapadnonilska groznica, Papadačijeve groznice-, kategorična je dr Gligić.
Komentarišući aktuelnu situaciju sa koronavirusom i porast broja obolelih, dr Gligić kaže da tako nešto nikako nije očekivala.

-Da se porast broja zaraženih desio samo kod nas to bih pripisala skupovima neadekvatnim u vreme korone, od utakmica do predizbornih skupova. Međutim, očekujem da će se situacija staviti pod kontrolu jer je u velikoj meri povećano UV zračenje-, smatra sagovornica  .

UV zračenje ne pogoduje koroni, ali građani svakako treba da izbegavaju boravak na suncu, poručuje dr Ana Gligić.

(Izvor: Sputnjik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR