Glas Javnosti

DECA HARIJA I MEGAN MARKL DOBIJAJU NOVE TITULE : Nakon smrti Elizabete II se mnogo toga menja

Svet
Autor: Glas javnosti

Smrt kraljice Elizabete Druge znači da deca vojvode i vojvotkinje od Saseksa dobijaju nove titule.

Arči Mauntbaten-Vindzor, sin princa Harija i Megan Markl, sada je tehnički princ, a dobio je titulu za koju je njegova majka sugerisala da mu je odbijena zbog njegove rase.

Njegova mlađa sestra Lilibet Lili Mauntbaten-Vindzor takođe ima pravo da bude princeza nakon smrti kraljice i stupanja njenog dede, princa od Velsa, na presto, prenosi Guardian.

Megan je tokom prošlogodišnjeg intervjua sa Oprom Vinfri govorila o svom šoku kad joj je rečeno da Arči neće dobiti policijsku zaštitu jer nije imao titulu, i sugerisala je da je odluka doneta zbog njegove mešovite rase.

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa su u intervjuu naveli da su očekivali da će Arči dobiti titulu princa nakon što Čarls stupi na tron, ali da im je rečeno da će protokoli biti promenjeni - u skladu sa Čarlsovom željom za smanjenom monarhijom - tako da dete ne bi postalo Njegovo kraljevsko visočanstvo i princ prenosi Telegraf


Prema protokolima koje je uspostavio kralj Džordž V 1917. godine, deca i unuci jednog suverena imaju automatsko pravo na titulu NJKV i princa ili princeze.

U vreme kada je Arči rođen, on je bio praunuk suverena, a ne unuk. Ali da bi ga sprečio da postane princ, kralj bi morao da izda Pisma Patent kojim se menja Arčijevo pravo da bude princ i Lilino pravo da bude princeza.

Deklaracija Džordža V značila je da je samo princ Džordž, kao praunuk monarha niz direktnu liniju sukcesije prestola, prvobitno imao pravo da bude princ, pošto je on najstariji sin najstarijeg sina princa od Velsa.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR