Glas Javnosti

SVE ŽEŠĆI SUKOBI JERMENIJE I AZERBEJDŽANA: Oboreni dronovi, raketiranje, civilne žrtve, Jermenija zabrinuta zbog turske podrške Azerbejdžanu

Svet
Autor: Glas javnosti

Razmena artiljerijske vatre nastavlja se i danas duž cele linije fronta u samoproglašenoj republici Nagorno Karabah, saopšteno je iz Jermenije.

- Jedinice jermenske protivvazdušne odbrane oborile su dva neprijateljska drona iznad mesta Stepanakert - izjavila je predstavnica ministarstva odbrane u Jerevanu Šušana Stepanijan, prenosi Tass.

Istovremeno, azerbejdžansko ministarstvo odbrane je saopštilo jutros da jermenska artiljerija zasipa granatama grad Terter koji se nalazi uz samu liniju frontra.

 Prema dostupnim izveštajima sa lica mesta, jermenska artiljerija uništava infrastrukturu, a u napadima ima i civilnih žrtava.

Dve strane se uzajamno optužuju za ovu najnoviju eskalaciju nasilja koja danas ulazi u četvrti dan.

 

Jermenski šef diplomatije Zohrab Mnacakanijan uputio je pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu u kojem ga je informisao o "vojnoj ofanzivi koju su pokrenule vlasti u Bakuu" u samoproglašenoj republici Nagorno Karabah i izrazio zabrinutost povodom turske podrške vojnoj akciji Azerbejdžana.

U saopštenju UN navodi se da je ministar inostranih poslova Jermenije izrazio duboku zabrinutost povodom izjava iz Ankare o bezuslovnoj podršci aktivnostima koje sprovode vlasti Azerbejdžana u Nagorno Karabahu.

"Ministar Mnacakanijan je upozorio da provokativne oružane aktivnosti Azerbejdžana predstavljaju ne samo flagrantno kršenje međunarodnog humanitarnog prava, već mogu da dovedu i do sveopšteg regionalnog rata", navodi se u saopštenju sa Ist Rivera.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev negirao je optužbe Jermenije da Turska aktivno učestvuje u oružanim sukobima u Nagorno Karabahu.

- Turska nije deo sukoba i ne učestvuje u njemu jer za to nema potrebe - rekao je Alijev za rusku televiziju i ocenio da Turska nastoji da bude "faktor stabilnosti" u regionu, preneo je TAS.

- Turska je naša bratska nacija i naš saveznik. Ona nam samo pruža moralnu podršku i mi smo zahvalni Ankari na ispoljenoj solidarnosti. Turska ne učestvuje u ovom sukobu - naglasio je Alijev.

U Jermeniji i u Azerbejdžanu proglašena je opšta mobilizacija i obe strane su prijavile da među žrtvama dosadašnjih sukoba ima mnogo civila.

Mirovni pregovori o Nagorno Karabahu, uz posredovanje OEBS-ove Minsk grupe kojom predsedavaju Rusija, Francuska i SAD, traju od 1992. godine.

(Glas javnosti/Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR