Glas Javnosti

Članice SB UN traže internet sednicu

Svet
Autor: Glas javnosti

Devet od ukupno 15 država članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zatražilo je da se organizuje sastanak putem interneta kako bi se razgovaralo o uticaju virusa korona na sva pitanja koja su na dnevnom redu Saveta, izjavio je neimenovani izvor iz organizacije.

Izvor za TAS navodi da su privremene članice Belgija, Dominikanska Republika, Vijetnam, Nemačka, Indonezija, Niger, Sent Vinsent i Grenadini, Tunis i Estonija zatražile održavanje sastanka.

Neimenovani diplomata rekao je da za sada nije određen datum održavanja sastanka, ali da se očekuje da će on biti održan u zatvorenom formatu, te da će na njemu učestvovati i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Sastanak je duže vreme odgađan, jer pitanje pandemije nije na dnevnom redu SB UN. Međutim, sada članice smatraju da je razumno razgovarati o uticaju pandemije na pitanja kojima se bavi Savet. Članice smatraju da treba razgovarati posebno o projedlozima Guteresa u vezi sa ublažavanjem sankcija određenim zemljama, prekidu sukoba, humanitarnoj pomoći i uticaju pandemije na mirovne misije.

 

Izvor: Blic

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR