Glas Javnosti

BURNA PRVA DEBATA Trampa i Bajdena: 'Hoćeš li ućutati čoveče?!', zahtev da se PREGLEDAJU UŠI (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Prva televizijska debata pred predsedničke izbore u SAD aktuelnog šefa Bele kuće Donalda Trampa i bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena održana je sinoć u Klivlendu. Iako prva odmah je ukazala na svu dubinu podela u američkom društvu.

Već pred početak "okršaja" bilo je jasno da t neće biti obična debata jer je Tramp tražio da se Bajdenu pregledaju uši, zbog zvučnih bubica.

 Foks njuz preneo je da su Tramp i njegov tim tražili da treća strana pregleda uši obojici kandidata, pošto sumnjaju da bi Bajden mogao da nosi uređaj kroz koji bi neko mogao da mu šapuće tokom debate.

Moderator debate, koju je prema procenama pratilo 100 miliona Amerikanaca, bio je novinar Foks Njuz Kris Valas.

Dvojica kandidata se nisu rukovala zbog poštovanja društvene distance, a TV duel je ubrzo postao veoma užaren, i prema oceni brojnih komentatora prerastao u najhaotičniju debatu u novijoj istoriji., preneo je Glas Amerike.

Foto: Tanjug/AP

Kandidati su se često nadvikivali, a predsednik Tramp prekidao je bivšeg potpredsednika dok je moderator Valas pokušavao da uspostavi red. U jednom trenutku Bajden je rekao Trampu: "Hoćeš li ućutati, čoveče?"

U prvoj debati Tramp i Bajden oštro su suprotstavili stavove o ključnim pitanjima za budućnost SAD, koronavirusu, vrhovnom sudu, porezu, rasnim nemirima....

Bajden je optužio Trampa da doliva ulje na vatru rasnih nemira u Americi. Tramp uzvratio tvrdnjom da će demokrate, u slučaju pobede, uništiti SAD.

- Vi ste najgori predsednik koga je Amerika ikada imala - rekao je demokratski kandidat za predsednika SAD, Džozef Bajden rivalu, predsedniku Donaldu Trampu tokom prve od tri debate pred novembarske predsedničke izbore.

- Sve što on kaže je laž. NIsam ovde da bih ga nazvao lažovom, svi znaju da je on lažov - rekao je Bajden.

Na to se umešao Tramp rekavši Bajdenu da je on taj koji je lažov.

O pandemiji
 

Tramp i Bajden počeli su veoma brzo međusobne napade, govoreći o pandemiji koronavirusa u SAD, koje sada imaju najveći broj smrtnih slučajeva na svetu sa više od 205.000 umrlih.

- Predsednik nema plan -  rekao je Bajden, koji se tokom debate nekoliko puta, gledajući pravo u kameru, obratio direktno Amerikancima.

- Znao je da je virus smrtonosan i nije vam rekao o tome - dodao je Bajden.

Bajden je rekao da je predsednik "čekao i čekao" da reaguje kada je virus došao do Amerike, i da su ga više brinuli ekonomija i berza nego što je radio na tome da zaustavi širenje virusa.

-Ti nisi pametan, bio si među najgorim studentima. Za 47 godina nisi ništa uradio - rekao je Tramp, i naveo da savezne države koje su uvele potpunu izolaciju nisu imale manji broj žrtava. On je rekao da nije protiv nošenja maske.

Tramp je odgovorio i da njegova administracija obavlja sjajan posao i da nas "samo nekoliko nedelja deli od vakcine."

Foto: Tanjug/AP

Vrhovni sud
 

Prva tema večeri bio je Trampov predlog konzervativne sudije Ejmi Koni Beret za Vrhovni sud, u kojem treba da zameni legendarnu Rut Bejder Ginzberg koja je bila centralna ličnost liberalnog krila suda.

Predsednik Tramp rekao je da je njegovo pravo i obaveza da postavi novog sudiju Branio je brzo imenovanje rečima: "Mi smo pobedili na izborima i zato imamo pravo da biramo", dok je demokrata Bajden poručio da treba sačekati rezultat predsedničkih izbora kako bi građani Amerike takođe imali uticaj na izbor sudije Vrhovnog suda, koji donosi odluke o najvažnijim pitanjima u zemlji, između ostalog pravu na abortus i sudbini zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti - Obamaker.

Bajden je ocenio da Tramp žuri da postavi sudiju Beret kako bi ukinuo Obamaker i ostavio milione Amerikanaca bez zdravstvenog osiguranja.

Pitanje Trampovih poreza
 

Moderator Kris Valas pitao je predsednika Tramp o izveštaju Njujork Tajmsa da je 2016. i 2017. godine platio samo 750 dolara u federalnom porezu na prihode. "Platio sam milione dolara", odgovorio je Tramp. "Jedne godine sam platio 38 miliona, jedne godine sam platio 27 miliona."

Na sam dan debate, Džo Bajden objavio je svoje poreske prijave za 2019. godinu, koje pokazuju da su on i njegova supruga Džil platili skoro 300.000 dolara poreza prošle godine.

Tramp je odbio da odgovori koliko je tačno platio federalni porez, i insistirao na tome da je iskoristio legalne poreske olakšice na šta je Bajden izjavio da je "Tramp najgori predsednik koga je ova zemlja ikada imala."

Rasni odnosi, red i zakon

Rasprava o rasnim pitanjima bila je podjednako užarena. Trampu je postavljeno pitanje da li je spreman da osudi belačke supremacioniste i naoružane grupe koje su doprinele neredima na protestima protiv rasne nejednakosti širom zemlje.

- Rekao bih da skoro sve što trenutno vidimo potiče od levog krila, ne od desničara - konstatovao je Tramp.

Ranije tokom večeri, predsednik je optužio Džoa Bajdena da ima dug prema "socijalistima unutar Demokratske partije" i da će levo krilo stranke pokušati da ga kontroliše, na šta je Bajden odgovorio: "Ja sam Demokratska stranka sada"

 Legitimitet izbora
 

Na kraju večeri, kada je moderator pitao obojicu kandidata da li će priznati poraz i pozvati svoje pristalice da budu mirne, u slučaju da izgube na izborima, Bajden je složio da ne bi proglasio pobedu dok svi glasovi ne budu prebrojani, i da će prihvatiti volju birača.

Predsednik Tramp je ponovo izrazio sumnju da će glasanje putem pošte biti pošteno, i poručio svojim pristalicama da "idu na birališta i pažljivo posmataju šta se događa."

Lični napadi

Džo Bajden pomenuo je svog sina Boa Bajdena, dok je kritikovao predsednika Trampa što je, navodno, pripadnike američke vojske koji su izgubili život, nazvao "luzerima".

Foto: Tanjug/AP

Bajden je svog sina Boa, koji je preminuo od raka 2015. nazvao herojem. Tramp je, međutim, diskusiju skrenuo na Bajdenovog drugog sina, Hantera, koga je optužio da je zaradio milione dolara u stranim zemljama, uključujući i Kinu, dok je radio kao konsultant u vreme dok je njegov otac bio potpredsednik SAD.

Tramp je takođe rekao da je Hanter Bajden otpušten iz vojske zbog upotrebe kokaina. Bajden je demantovao da je njegov sin izbačen iz vojske a zatim se obratio direktno građanima Amerike. Rekao je da je Hanter, kao i mnogi Amerikanci danas, imao problem sa drogom, da je radio na tome i rešio problem zavisnosti. "Ponosan sam na svog sina", dodao je.

 (Glas javnosti/Glas Amerike)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR