Glas Javnosti

Amerikanci pobesneli: Ruski Suhoj prozujao pored "Posejdona"

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruski lovački avion 4++ generacije Su-35 koji verovatno predstavlja kvalitativno najbolju borbenu letelicu koja se nalazi u operativnoj upotrebi ruske armije, proleteo je na svega 25 stopa (manje od osam metara) ispred američkog patrolnog aviona P-8A "Poseidon“. Ovo je saopšteno u informativnoj službi američke Šeste flote

.

Prema informacijama koje je medijima dostavila američka vojska, incident se dogodio u sredu 15.aprila u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Sredozemnog mora.

 - Mi ovaj susret ocenjujemo kao nebezbedan, jer je Su-35 pri velikoj brzini kretanja izveo manevar ispred našeg aviona na svega 25 stopa razdaljine, usled čega su piloti i posada dovedeni u opasnost – navodi se u saopštenju koji je prenela RIA Novosti.

Posada američkog aviona se posle šokantnog susreta sa ruskim lovcem Su-35 požalila i na talas turbulencije koji je potom usledio.

Šesta flota je ovakvo ponašanje ruskih pilota ocenila „neodgovornim“ i pozvala Rusiju „da se drži međunarodnih standarda, koji su ustanovljeni da bi se izbegli slični incidenti“.Pri tome se dodaje da je američki avion dejstvovao u skladu sa međunarodnim pravom i da ničim „nije isprovocirao ovakvu reakciju ruskog aviona“.

U ruskom Ministarstvu odbrane nisu komentarisali ovo saopštenje američke Šeste flote. Nedavno je informativna služba vojnog ministarstva nekoliko puta ponovila da se sve misije u kojima učestvuju ruski avioni strogo pridržavaju međunarodnih pravila kada je u pitanju kretanje kroz međunarodni vazdušni prostor. Vazdušne granice suverenih država se tom prilikom ne narušava.

Su-35 je duboko modernizovani super-manevarbilni višenamenski lovac 4++ generacije koji je konstruisan uz pomoć tehnologije pete generacije. Nebesku krstaricu karakteriše veoma kvalitetna avionika koja za osnovu koristi kompleksni kompjuterski informaciono-komandni sistem, novi radar, motore AL-41F1S sa plazmenim sistemom sagorevanja uvećane snage i upravljivim vektorima potiska. Ovi motori po svojim karakteristikama mogu da se primene i na lovcima pete generacije, jer obezbeđuju nadzvučnu brzinu bez dopunskog sagorevanja.Maksimalna brzina aviona je 2,500 km/č, dok operativni dolet dostiže 3,400 km. Su-35 je naoružan vazduhoplovnim topom kalibra 30mm, a na letelici se nalazi još 12 podesnih tačaka za kačenje bombi i raketa koje se mere u tonama.

Boeing P-8 Poseidon – predstavlja patrolni protivpodmornički avion, koji je razvijen prema zahtevu naručioca koji je tražio višenamenski avion za operacije na moru (multimission maritime aircraft, sokr. MMA). Njegova osnovna namena je detekcija i uništenje podmornica uslovnog neprijatelja u zoni patroliranja, zatim izviđanje, učešće u borbi protiv površinskih plovila, spasilačke misije. Za tu svrhu avion može da ponese do devet tona ubojnog tereta (pet unutrašnjih i šest spoljnih odseka za njegovo kačenje) koji se sastoji od krstarećih raketa AGM-84K „Harpun“, malogabaritnih torpeda Mark 54, morskih mina, dubinskih vazduhoplovih bombi. Ovaj avion se jednako efikasno može upotrebiti iznad priobalnih voda, ali i na otvorenim okeanima. Pretpostavka je da vojska SAD i svom sastavu ima oko 90 operativnih aviona P-8 Poseidon.

 

Izvor: Russiabeyond

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR