Glas Javnosti

AMERIČKA POLICIJA OPET 'BRZA NA OBARAČU': Autistični dečak upucan nakon što je majka zatražila pomoć (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Posle niza grešaka koje je američka policija napravila u poslednjih mesec dana, zbog kojih bukte neredi u velikom broju država, u Solt Lejk Sitiju desila se još jedna tragediju u kojoj je teško povređen autistični dečak.

Trinaestogodišnji dečak teško je povređen nakon što je u petak uveče u njega pucao policajac u Solt Lejk Sitiju (američka savezna država Juta), kazala je njegova majka, piše CNN.

Golda Barton je rekla da je njen sin Linden Kameron, koji ima Aspergerov sindrom, ranije toga dana doživio "nervni slom". Njoj je to bio prvi dan na poslu nakon gotovo godinu dana i Linden se s tim teško nosio. Barton je također potvrdila da je upravo ona zvala policiju i zamolila ih da dođu kako bi pomogli da sin dobije potrebnu terapiju.

- Rekla sam im da nije naoružan. Nema ništa kod sebe. Samo se jako naljuti pa počne da viče i vrišti. On je dete i pokušava da privuče pažnju. Ne zna kako to da reguliše -rekla je dečakova majka.

Kad je policija došla, Barton je kazala da joj je sin pobegao. Potom je čula kako neko viče "lezi dole na zemlju" tri puta i nakon toga nekoliko pucnjeva.

- Zašto ga nisu omamili i gađali gumenim mecima? On je malo dete. Zar ne možete da ga savladate? Vi ste veliki policajci s ogromnim mogućnostima - pitala je majka nakon incidenta.

Narednik Kit Horoks rekao je da je policajac pozvan na mesto događaja zato što je dečak imao "psihičku epizodu i pretio ljudima oružjem".

Po dolasku policije, dečak je pobegao, a jedan policajac je zapucao i pogodio ga. Policajci su mu pružili prvu pomoć do dolaska hitne pomoći nakon čega je odveden u bolnicu.

Lindenu su povređeni rame, zglobovi, organi za varenje, bešika i creva, kao i živci, kazala je njegova majka.

Nije utvrđeno je li dečak stvarno imao oružje i na koju je konkretnu pretnju policija odgovarala.

Barton je novinarima kazala da njen sin nije imao oružje. Detektiv Greg Vilking, predstavnik policije Solt Lejk Sitija, rekao je da ne može tačno da kaže da li je dečak imao oružje ili ne, niti šta je policajac koji je pucao video kao pretnju, te da će odgovore na ta pitanja dati istraga.

- Majka može da priča šta god hoće, ali istraga će biti pokrenuta i tek nakon tog procesa ćemo znati. Kad istraga bude dovršena, sve informacije biće prosleđene kancelariji tužioca koji će onda sprovesti i vlastitu istragu - kazao je Vilking.

- I dok će svi detalji ovog incidenta biti poznati tek po završetku istrage, mogu samo da se zahvalim Bogu što je ovaj dečak živ i što niko drugi nije povređen. Bez obzira na okolnosti, ono što se dogodilo u petak uveče je tragedija i očekujem da se istraga sprovede temeljno i transparentno zbog svih uključenih u priču - rekao je gradonačelnik Solt Lejk Sitija Erik Mendenhol.

(Glas javnosti/Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR