Glas Javnosti

Američka kompanija tvrdi da je pronašla lek za koronu!

Svet
Autor: Glas javnosti

Naučnici kalifornijske biotehničke kompanije tvrde da su pronašli antitelo koje potpuno blokira korona virus i to otkriće su nazvali "lekom".

Kompanija "Sorento Terapeutiks", sa sedištem u San Dijegu, tvrdi da njeno STI-1499 antitelo sprečava korona virus da uđe u 100 odsto zdravih ljudskih ćelija, nakon eksperimenta obavljenog u petrijevim posudama.

To je jedno od nekoliko antitela koja će se naći u "koktel leku" koji "Sorento" razvija u saradnji sa medicinskom školom Mt Sinaji iz Njujorka.

U saopštenju za medije, Sorento je rekao da bi mogao da proizvede do 200.000 doza antitela mesečno. Taj vremenski okvir podrazumeva da bi lek bio dostupan na tržištu mesecima pre nego što se očekuje da će vakcina biti gotova.

Kompanija je zatražila hitno odobrenje od američke Uprave za hranu i lekove (FDA), ali još uvek čeka njihovo zeleno svetlo.

 
Otkad se pročulo za potencijalni lek, akcije kompanije "Sorento" porasle su za gotovo 220 procenata.

- Želimo da naglasimo da lek postoji. Postoji rešenje koje funkcioniše 100 posto. Ako u telima ljudi postoji neutralizujuće antitelo, ne treba nam socijalno distanciranje. Možemo da otvorimo društvo bez straha - rekao je Henri Đi, generalni direktor "Sorenta".

Međutim, postoji i jedno značajno „ako“. Antitelo je štitilo ljudske ćelije od virusa u laboratorijskim ulovima, ali kompanija ne može sa sigurnošću da tvrdi da bi tako sprečilo infekciju ljudskom telu.

Antitelo STI-1499 još nije testirano na ljudima, pa je potpuno nepoznato kako se može ponašati u telu i koje su njegove potencijalne neželjene posledice.

 Vesti iz "Sorenta" dolaze istog dana kada mere socijalnog distanciranja u Americi ističu, i u trenutku kada se mnoge države ponovo otvaraju uprkos upozorenjima stručnjaka da bi to moglo da pokrene novi talas epidemije.

"Sorento" je do sada pronašao desetak antitela koji u ljudskim ćelijama blokiraju patogene, uključujući i korona virus. Njih planira da spoji u jedan "koktel lek" koji će na ljudske ćelije delovati poput štita od korone.

Više kompanija i univerziteta širom sveta ispituje upotrebu antitela za lečenje korona virusa, prenosi "Dejli mejl".

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR