Glas Javnosti

Sunovrat nemačke privrede zbog korone

Vesti
Autor: Glas javnosti

Evropska zemlja u koju Srbija najviše izvozi i od koje ekonomski značajno zavisimo i zvanično je u recesiji. Korona kriza smanjila je nemački BDP za prva tri meseca ove godine za 2,2 odsto, što je najveći pad ove zapadnoevropske ekonomije u poslednjoj deceniji. I tu nije kraj.

Sunovrat investicija, privatne potrošnje i izvoza, gurnuo je nemačku ekonomiju u recesiju, objavio je nemački Savezni zavod za statistiku. Kapitalne investicije koje govore o ekonomskoj snazi jedne zemlje pale su za nepunih sedam odsto, potrošnja građana koja govori o standardu, sunovratila se za više od tri odsto, a izvoz koji pokazuje snagu i malih i velikih kompanija pao je za za 3,1 procenat.

Nemačka centralna banka prethodno je objavila da oporavak "verovatno neće biti brz". Podaci za prvo tromesečje, kako su ocenili, već su ozbiljno pogođeni, ali drugi kvartal će biti još gori, predviđaju u Bundesbanci, stavljajući akcenat na značajno smanjenje automobilske proizvodnje na kojoj počiva dobar deo nemačke privrede.

 
Ništa optimističniji nije ni Međunarodni monetarni fond (MMF) koji za ovu godinu predviđa pad nemačke privrede za 7,5 odsto.

(Izvor: Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR