Glas Javnosti

Stevanović: Virus neće nestati u maju i junu

Vesti
Autor:

Direktor Klinike za infektivne bolesti Goran Stevanović izjavio je da koronavirus neće u maju ili junu jednostavno da nestane, već će se zadržati mnogo duže.

Stevanović je napomenuo da građani moraju da nastave da poštuju propisane mere.

"Rizik će se povećavati s ponovnom cirkulacijom stanovnika, a naročit rizik su velika kretanja između kontnenata i država, atemere u vezi s tim po mom mišljenju treba poslednje relaksirati, jer ovo nije epidemija koja će samo stati i da možemo da je zaboravimo" rekao je Stevanović za RTS.

Dodao je da je zdravstveni sistem Srbije sada spremniji - od dijagnostike, preko privremenih bolnica, testiranja, obučenih medicinskih radnika.

Na početku osme nedelje epidemije, rekao je Stevanović, Infektivna klinika ima nešto manje pacijenata, popunjena je oko 80 odsto, a četvoro ljudi je na respiratoru.

Najteže je, rekao je, bilo u petoj nedelji, kao i na početku, kada je "lekare zaprepastila agresivnost virusa" i koliko brzo može da dovede do sloma ljudskog organizma.

Stevanović je istakao da su boljoj slici doprinele sve preduzete mere, a boljitak se osetio kad su skoro svi građani prihvatili socijalnu distancu.

On je rekao da je situacija na Infektivnoj klinici nešto bolja poslednjih nedelju dana i da ako se ovakav trend bude nastavio još nedelju ili dve, može doći do smirivanja epidemije.

"Situacija je mirnija, klinika je popunjena sa 80 odsto kapaciteta. Iako nam je intenzivna nega gotovo puna, imamo samo 4 pacijenta na respiratoru s obzirom da smo neke pacijente skinuli sa respiratora, a imamo i pacijente koji su u fazi ranog agresivnog lečenja uspeli da izbegnu veštačku ventilaciju", kazao je Stevanović.

Prema njegovim rečima, virus korona, iako nepredvidljiv i opasan s početka, podsetio je na staro pravilo kliničara: "Najbitnije je permanentno gledanje bolesnika, i ne postoje laboratorijske analize i testovi koji će unapred predvideti tok bolesti".

Povodom primene terapije krvne plazme, Stevanović napominje da su iskustva sa njom još vrlo ograničena u celom svetu "zato što je dostupna mala količina".

"Šira primena sledi kada budemo imali veće količine plazme. Ako su neke osobe zdrave i izlečene od covid-19 i ako ispune vrlo stroge kriterijume, trebalo bi da budu dobrovoljni davaoci", naveo je on.

(izvor B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR