Glas Javnosti

SRBIJA PRVI KUPAC: VOJSKA dobila novi SISTEM ODBRANE, cena KINESKOG PVO SISTEMA nepoznanica! (VIDEO)

Vesti
Autor: Glas javnosti

Jedna od poslednjih nabavki u sistemima odbrane vojske Srbije je i kineski raketni sistem protivvazdušne odbrane FK-3. Reč je o PVO sistemu dometa do 100 kilometara po dužini, odnosno 27 kilometara po visini koji može istovremeno da gađa šest ciljeva sa 12 raketa. Srbija je inače prva država koja je od Kine kupila ovaj sistem a najveću tajnu predstavlja cena.

Vojni analitičar Aleksandar Radić, koji je prvi objavio ovu informaciju na portalu “Balkanske bezbednosne mreže”, ističe da su i taktičko-tehničke karakteristike FK-3 misteriozne.

- Kina do sada nikada nije uspela da proda takav sistem van svojih granica i zbog toga se ništa ne zna kolika bi cena ove nabavke mogla biti. To je svakako ekonomski interesantno. Kinezi su na izložbama naoružanja do sada navodili samo šture informacije o ovom sistemu. U domaćim izvorima stalno se pominju tri sistema, odnosno baterije - objašnjava Radić za Blic.

Kako kaže, kod sistema FK-3 jednu bateriju čine vozilo sa radarom i tri lansirna vozila od kojih svako ima četiri rakete sa radnokomandnim i radarskim poluaktivnim vođenjem.

- Jedna baterija može istovremeno da dejstvuje sa 12 raketa po šest ciljeva. Kinezi su rakete projektovali na bazi rešenja ruskih raketa raznih varijanti koje su dobili sa sistemom S-300 devedesetih godina prošlog veka - naglašava Radić.

Posao će biti veoma značajan i za proizvođača, smatra vojni analitičar.

- Za kinesku vojnu industriju izvoz RS PVO u Srbiju izuzetno je vredan prodor na potpuno novo tržište jer do sada korisnici kineskih sistema srednjeg i velikog dometa bili samo kineski saveznici iz Azije - zaključuje Radić.

Vojni analitičar Vlade Radulović objašnjava za "Blic" zbog čega će FK-3 biti značajan za Srbiju.

- Naša zemlja sa ovim PVO sistemom ide na zaštitu teritorijalnog i vazdušnog prostora srednjeg dometa. Sa "mistralom", "pancirom" i "pasarsom" rešili smo pitanje zaštite kratkog dometa. Pošto je Srbija prva zemlja koja je kupila FK-3 van Kine, postoje nepoznanice po pitanju kapaciteta ovog sistema - ističe Radulović.

Kako kaže, mnogi FK-3 poistovećuju sa kineskim F-300, ali to nije tačno.

- Po karakteristikama moglo bi se reći da je FK-3 najsličniji ruskom "S-350 Vitjaz". Dosadašnja praksa pokazala je da FK-3 ima tri lansera u okviru jedne baterije, odnosno četiri rakete po lanseru - podvlači Radulović.

I za Radulovića je cena ovog naoružanja prava misterija.

- Srbija je prvi korisnik FK-3 van Kine. Ta, kao i činjenica da će sa ovim poslom Kina pokušati da izađe na evropsko tržište sigurno utiču na povoljniju cenu. Takođe, FK-3 je relativno nov i za samu Kinu. Pokušao sam da saznam cenu ovog PVO sistema na sajmovima, ali je nemoguće - navodi Radulović.

O nabavci FK-3 šuška se već dve godine
 
Nabavka FK-3 pratila je u poslednje dve godine susrete predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Kine Si Đipingom.

- Na primer, u julu 2018. godine delegacija Ministarstva odbrane Srbije posetila firmu u Pekingu i videla sisteme FK-3 i FM-3000. Zatim, u aprilu 2019. godine u pojedinim medijima je precizno navedeno da je jedna od tema razgovora dvojice predsednika i nabavka FK-3 - podseća Aleksandar Radić, vojni analitičar.

(Glas javnosti/Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR