Србија договара куповину оружја од Израела

izrael1

Извор: Илустрација

Србија намерава да купи оружје од Израела, изјавио је председник Александар Вучић у интервјуу „Џерузалем посту“.

 

Вучић је за израелски лист, на маргинама конференције Америчко-израелског савета за јавне послове (АИПАЦ) у Вашингтону, поновио да ће Србија отворити дипломатско представништво и представништво Привредне коморе у Јерусалиму и истакао да ће се Србија увек трудити да усклади своје интересе са Изреалом.

Одговарајући на питање о антиизраелској кампањи бојкота, изолације и санкција (БДС) у западној Европи, Вучић је рекао да Србија намерава да купи оружје од Израела и да та набавка „неће бити мала испорука“.

Вучић је рекао да БДС у Србији не постоји и истакао да наша земља „није плодно тле за антисемитске поруке“.

„Џерузалем пост“ оцењује да Вучићеве изјаве и поступак могу да се посматрају као оштар одговор на кампању БДС, уз подсћање да је и аустријски парламент прошле недеље окарактерисао БДС као антисемитски.

На питање Поста о обрасцу гласања Србије у УН где се Израел, како тврди израелска влада, пристрасно напада, Вучић је рекао да Србија увек може да буде уздржана кад је реч о антиизраелским резолуцијама.

Говорећи о израелско-палестинском територијалном спору, Вучић је рекао да од Палестинаца и Израелаца зависи постизање решење.

Он је поздравио иницијативу председника Трампа за решење спора, наводи лист.

Џерусалем пост пише и да је Србија била прва земља која је усвојила Закон о реституцији јеврејске имовине заплењене током холокауста.

Подсећа и да су Вучићевог деду по оцу убиле усташе током Другог светског рата и да су хрватски фашисти протерали његову породицу, која се населила код Београда.

Лист оцењује и да је Вучић добро упућен у „опасности смртоносног антисемитизма и фашизма“, као и да се енергично залаже за подизање меморијалног центра за некадашњи концетрациони логор Старо сајмиште у Београду, где су током нацистичке окупације убијени Срби, Јевреји и Роми.

Лист подсећа да се, на Вучићеву иницијативу, уочи обележавања Међународног дана сећања на Холокауст, на згради српског Председништва вијорила застава са Давидовом звездом и натписом „Јеврејин“.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Srpska naučnica, doktorka Marija Zarić iz Dublja kod Bogatića uspešno na Oksfordu učestvuje u kliničkoj studiji o vakcini protiv koronavirusa.

Sloboda medija odražava slobodu društva, ukazala je Regionalna platforma za zagovaranje slobode medija i bezbednosti novinara i podsetila vlade da svaka zemlja mora poštovati posvećenost slobodi medija i omogućiti okruženje u kojem novinari mogu da rade bez straha od cenzure, gubitka posla, zastrašivanja i bez straha za život

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je da je nošenje maski obavezno za zdravstvene radnike, članove porodica koji brinu o pacijentima, kao i za obolele.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone