Glas Javnosti

Срби заробљени у километарској колони на аустријско-мађарској граници

Vesti
Autor: Тањуг

Испред аустријско-мађарске границе Никелсдорф/Хеђешхалом јутрос је формирана километарска колона возила, а у њој је велики број грађана из Србије који чекају да пређу у Мађарску, за које су аустријске власти већ подигле привремени камп.

Према наводима аустријске полиције, колона теретних возила дуга је 28 километара, а путничких 14 километара.
Прелаз је после пет часова ујутру био у потпуности затворен и мађарске власти дуго никога нису пуштале да уђе у земљу, а затим, на основу одлуке Будимпеште о затварању граница, само мађарске држављане и теретни саобраћај. Полиција указује да су грађани који чекају да буду пропуштени блокирали прелаз и тако отежавају пролаз теретног саобраћаја.

Иначе, као што је било најављено, од 21 сат до поноћи прелаз је био отворен за држављане Бугарске, а до пет сати ујутро за Румуне, како би могли да се врате у своју земљу.

Већина људи који су јуче били на граници су и прошли, али гужву сада праве грађани других земаља, за које важи забрана уласка у Мађарску. Тако је међу онима који чекају у километарској контроли испред границе највише Срба и Украјинаца, који су се упутили у своје земље. Многи грађани, који су заточени пред мађарским прелазом већ су звали Конзулат Србије у Бечу и затражили помоћ.

Амбасада Србије је, како је речено Тањугу, у сталном контакту са аустријским властима које су надлежне за ово питање. На трећем километру од границе налази се чак шест аутобуса са путницима на путу за Србију.

Неки од њих превозе путнике из Немачке, али међу њима су и аутобуси који превозе сезонске раднике који су радили у скијашким центрима Аустрије на северу земље, где је жариште корона вируса и где је највише места која су стављена под карантин након што се велики број људи заразио новим вирусом.

Председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић у више наврата молили наше грађане у дијаспори да не долазе у земљу.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR