Glas Javnosti

УЕФА САОПШТИЛА: Домаћин Европског првенства у фудбалу 2024. године биће Немачка која је победила кандидатуру Турске

Sport
Autor: Глас јавности / ПОЛИТИКА / од 29.09.2018.

Немачка ће први пут као уједињена организовати Европско првенство, након 1988. године када је домаћин била Западна Немачка.

Домаћин Европског првенства у фудбалу 2024. године биће Немачка, саопштила је данас Европска фудбалска унија (Уефа), пише АП.

Немачка је победила кандидатуру Турске, која четврти пут није успела да се избори за организацију Европског првенства, после кандидатура 2008, 2012. и 2016. године.

Немачка ће први пут као уједињена организовати Европско првенство, након 1988. године када је домаћин била Западна Немачка.

Пре него што је објавио одлуку, председник Уефа Александар Чеферин рекао је да су Немачка и Турска имале „веома јаке кандидатуре”, преноси Бета.

„Процедура је била транспарентна. Гласање је било демократско. Свака демократска одлука је права одлука и могу само да кажем да се радујем фантастичном Европском првенству 2024. године”, навео је он.

Немачка планира да користи 10 стадиона за турнир на коме ће се играти 51 утакмица. Учествоваће 24 екипе, а турнир у јуну и јулу ће трајати 32 дана.

Финале ће бити у Берлину, а утакмице ће се играти у Келну, Дортмунду, Диселдорфу, Франкфурту, Гензелкирхену, Хамбургу, Лајпцигу, Минхену и Штутгарту.

Бивши капитен репрезентације Немачке Филип Лам рекао је да та земља има сјајне стадионе, навијаче који воле фудбал и како је навео, оно што је најважније, људе који воле да славе са осталим Европљанима.

„Направићемо велику фудбалску забаву у Немачкој”, навео је Лам, који је био амбасадор кандидатуре Немачке.

Немачка и Турска су били једини кандидати, а према процени Уефа, кандидатура Турске је била ризична. Уефа је недавно навела да Турска нема акциони план по питању поштовања људских права, а да је за бригу и недостатак смештајних капацитета у бројним градовима. Такође, као ризична је оцењена и инфраструктура саобраћаја.

Међутим, наведено је да је кандидатура Турске „у складу са дугорочним циљевима Уефе”.

Немачка ће први пут од Светског првенства 2006. године организовати велико фудбалско такмичење. Четвороструки светски првак је три пута освајао Европско првенство, 1972, 1980. и 1996. године.

Глас јавности / ПОЛИТИКА / од 29.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR