СПЦ се прилагођава прописима, могуће причешће и у домовима

RTS-SPC

Директор Патријаршијске управне канцеларије Стојадин Павловић је рекао за РТС да Синод ЦПС комуницира с народом повоодм ситуације са коронавирусом. Издвојио је три кључне поруке које је СПЦ послала верницима.

Прва порука је захвалност лекарима и медицинском особљу и службама које брину о болесницима.

Друга порука је препорука да се не заборави духовна страна, да се комуницира са свештеницима на све могуће начине.

Трећа је апел свим грађанима да се придржавају свих мера које је прописала Влада Србије.

Стојадин Павловић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, навео да је први талас великог броја причесника завршен и да је сада много мање људи који ће се причешћивати и долазити на литургије.

Каже и да су најпосећеније литургије недељом, али да 80 одсто храмова у Србији нема више верника од 50, а катедрални храмови по градовима имају по двоје врата која омогућавају бољу вентилацију.

Истиче и да свака епархија брине о мерама хигијене које ће бити појачане на виши ниво.

Павловић је рекао да би верници требало да се обуздају ако су се једном причестили током поста. Позвао их је да се стрпе и да да је могуће да, ако затраже буду причешћени у својим домовима.

Додаје да никакв грех неће бити ако неко причешће изостане и да ће се црква сигурно прилагођавати прописима државе.

Када је реч о терминима венчања и крштења, Павловић је рекао да ће се већина церемонија обавити уз најмањи број присутних и без помпе у ресторанима. Има и оних који најављују померање термина.

Свештеници се на опелима задржавају само пола сата.

Такође, приликом поесете домовима пред Васкрс поштује се договор и уважиће се жеље верника. Свакако је препорука свештенству да се што мање крећу.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prof. dr Andreja Trampuža je jedan od najpoznatijih evropskih infektologa. Poreklom je iz Slovenije a već dugo radi u Berlinu, u bolnici "Charite".

Koliko će koštati testiranje na korona virus u Srbiji? Prvo se spominjala cifra od 6.000 dinara, zatim od 70 evra, odnosno 7.200 dinara, zavisno da li se naplaćuje uzorkovanje ili ne.

Кина је на бранику одбране целог света у борби против коронавируса, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић у Пекингу и нагласио да је поносан што је први шеф дипломатије који је посетио Кину у тешком тренутку за ту земљу која се, како је рекао, суочава са највећим изазовима у својој новијој историји. 

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone