Glas Javnosti

NIJE SE POKAZALO KAO NAJBOLJE REŠENJE: Slovenija uklanja žičanu ogradu na granici sa Hrvatskom

Slovenija
Autor: Glas javnosti

Slovenija će ukloniti žičanu ogradu na granici sa Hrvatskom jer ona nije ispunila svoju svrhu, rekao je premijer Robert Golob.

Tokom migrantske krize u Evropi 2015-2016, tokom koje je preko pola miliona migranata prešlo Sloveniju na putu ka Italiji ili Austriji, Ljubljana je podigla oko 200 kilometara žičane i panelne ograde koja pokriva skoro trećinu njene granice sa Hrvatskom.

Iako je Hrvatska članica Evropske unije, još nije ušla u bezvizni šengenski prostor.

"Žicana ograda nije poslužila svojoj deklarisanoj svrsi da obeshrabri bilo koga da (pokuša da pređe) našu granicu“, rekao je Golob na konferenciji za novinare, dodajući da je uklanjanje ograde bilo jedno od obećanja njegove liberalne stranke Slobodarskog pokreta (GS) uoči aprilsklih opštih izbora.


"Istrajemo na tome... iz humanitarnih razloga i s obzirom na to da (ograda) u velikoj meri nije ispunila svoju svrhu", rekao je Golob i dodao da će policija pripremiti akcioni plan za uklanjanje do kraja juna.

Na aprilskim izborima Golobov GS osvojio je podršku od 34,4 odsto, pobedivši antimigrantsku Slovenačku demokratsku stranku (SDS) Janeza Janše koja se zalagala za podizanje ograde, kao i za druge mere za sprečavanje ulaska migranata u zemlju EU.

Golob je u sredu rekao da je broj ilegalnih prelazaka u porastu - što je povećanje od 75 odsto tokom prvih pet meseci ove godine u odnosu na isti period 2021. godine - bez obzira na ogradu koja bi mogla samo da ugrozi živote migranata.

Organizacije za ljudska prava i policija upozorili su da, zbog ograde, mnogi migranti koriste opasnije rute za prelazak granice.

Golob je takođe rekao da su uslovi u centrima za azil trenutno "veoma loši" i najavio mere za njihovo poboljšanje i ubrzanje procedure za regulisanje statusa za migrante koji dolaze iz Ukrajine ili prelaze Sredozemno more prenosi kurir.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR