Glas Javnosti

САД и талибани потписали споразум

Vesti
Autor: Glas javnosti / RTS

Американци и НАТО се повлаче из Авганистана Овај акт означиће и почетак повлачења хиљада америчких војника чиме ће бити окончано њихово 18 година дуго учешће у рату у Авганистану.

Споразум су у Дохи у Катару потписали специјални представник САД за помирење у Авганистану Залмаји Калилзад и главни амерички преговарач у разговорима са талибанима Мула Абдул Гани Барадар.

Државни секретар Мајке Помпео био је сведок потписивања. Говорећи на церемонији, Помпео је рекао да ће САД 'помно пратити поштовање договора са талибанама'. Овако ћемо (ми) осигурати да Авганистан више никада не служи међународним терористима," рекао је Помпео, преноси Си-Ен-Ен.

Министар одбране Марк Еспер пратио је потписивање споразума у Кабулу, у Авганистану, са авганистанским председником Ашрафом Ганијем.

Амерички министар одбране рекао је да ће Сједињене Државе остати посвећене авганистанским снагама безбедности и да је потписивање историјског споразум између Вашингтона и талибана добар корак.

"За постизање трајног мира у Авганистау биће потребно стрпљење и компромис међу свим странкама", рекао је Еспер, преноси Ројтерс.

Додао је да уколико талибани не испуне обавезе, Сједињене Државе неће оклевати да пониште споразум и да ће наставити да пружају авганистанским снагама безбедности потребну подршку.

Потписивање споразума уследило је након недеље у којој су се и америчке снаге и талибани обавезали на смањење насиља. Према плану који ће бити потписан, САД треба да смање број војника у Авганистану са око 13.000 на 8.600.

У року од десет до 15 дана након потписивања споразума, талибани и представници свих делова авганистанског друштва, укључујући владу, сешће за сто и покушати да договоре уређење послератног Авганистана, укључујући и питање трајног примирја и права жена и мањина, наводи АП.

Ал Каида неће деловати областима које милитанти контролишу
Разговори између авганистанске владе и талибана тек ће уследити.

Према овом споразуму, милитанти су се, такође, сложили да неће дозволити Ал Каиди или било којој другој екстремистичкој групи да делује у областима које они контролишу.

САД су извршиле инвазију на Авганистан неколико недеља након напада на Светски трговински центар 2001. године од стране Ал Каиде.

Више од 2.400 америчких војника настрадало је током готово две деценије сукоба. Око 12.000 војника и даље је стационирано у земљи.

Председник Доналд Трамп јуче је рекао да је ће Помпео присуствовати "потписивању споразума са представницима талибана" а Еспер ће "издати заједничко саопштење с властима Авганистана".

"Ако талибани и влада Авганистана испуне ове обавезе, имат ћемо снажан пут напред да окончамо рат у Авганистану и вратимо своје трупе кући", рекао је Трамп, додавши да те обавезе представљају важан корак ка трајном миру у новом Авганистану, ослобођеном Ал Каиде, ИД-а и било које друге терористичке групе која покушава нанети штету.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR