Glas Javnosti

Regionalna platforma: Omogućiti novinarima da rade bez straha

Vesti
Autor: Glas javnosti

Sloboda medija odražava slobodu društva, ukazala je Regionalna platforma za zagovaranje slobode medija i bezbednosti novinara i podsetila vlade da svaka zemlja mora poštovati posvećenost slobodi medija i omogućiti okruženje u kojem novinari mogu da rade bez straha od cenzure, gubitka posla, zastrašivanja i bez straha za život

Regionalna platforma navela je da je zabeležila porast različitih vrsta pritisaka i zastrašivanja medija i novinara u zemljama Zapadnog Balkana, posebno u Srbiji i Bosni i Hercegovini, prenosi N1

U 2019. godini Regionalna plagforma zabeležila je 134 incidenata u regionu - 30 napada na novinare, 42 pretnje smrću i teškim telesnim provredama, 40 drugih vrsti pretnji novinarima, 17 napada na medijske kuće i organizacije i pet pretnji protiv njih.

"Kao i prethodnih godina, kada je u pitanju zastrašivanje novinara i medija, zloglasni prvak 2019. godine je Srbija sa ukupno 67 zabeleženih incidenata, a slede BiH - 36 i Kosovo sa 21 zabeleženim incidentom", navela je Platforma.

U saopštenju se ukazuje da su se zabrinjavajući trendovi u 2019. ubrzavali tokom pandemije koronavirusa - prva četiri meseca ove godine obeležilo je 56 incidenata, više od pola u Srbiji.

Prilikom procene nivoa slobode medija ovi brojevi su samo deo konteksta, zato što ne uključuju porast različitih političkih, finansijskih, institucionalnih i pravosudnih pritisaka na medije i novinare koji građane regiona izveštavaju u javnog interesu, navela je Platforma.

Regionalna platforma je istakla da ohrabruje pravosudne institucije da se odupru pritiscima i da se pridržavaju zakona čime se osigurava sloboda medija i bezbednost novinara i pozvala novinare da poštuju etički kodeks i standarde, podrže kolege, odupru se pritiscima i kontaktiraju nas ako su zastrašeni ili napadnuti.

Platforma je pozvala građane da stanu uz profesionalne medije koji izveštavaju u njihovom interesu i pokažu potrebnu podršku i solidarnost. što je posebno važno tokom pandemije Covid-19 kada se novinari svakodnevno suočavaju sa različitim rizicima kako bi dostavili pravovremene, tačne i objektivne informacije koje mogu spasiti živote.

"Samo zemlja sa slobodnim medijima može biti zemlja sa slobodnim građanima i demokratskim društvom", ocenila je Regionalna platforma.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR