Glas Javnosti

BORBA ZA SRPSKI JEZIK U AUSTRIJI: Nastavlja se austrougarsko zatiranje ćirlice (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Dvanaesta je godina kako se bečki ogranak Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” bori za srpski jezik u Auistriji kao I za položaj našeg naroda u Austriji. Dvanaesta je godina kako se bečki ogranak Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” bori za srpski jezik u Auistriji kao i za položaj našeg naroda u Austriji.

Ovaj Prosvjetin ogranak osnovan je 2011. godine i od tada je krenula neumorna borba na čelu sa predsednikom profesorom Srđanom Mijalkovićem. Najistaknutiji projekat koji se sprovodi je Prosvjetina škola srpskog jezika koja drži nastavu u nekoliko austrijskih gradova, ima više od 400 polaznika o čijem obrazovanju na maternjem jeziku brine čak 18 nastavnika. Ovaj veliki obrazovni poduhvat “Prosvjeta” je dugo sprovodila sama, a sada joj se pridružilo i Ministarstvo prosvjete ali ovo je i dalje tek početak borbe koji predstoji.

Kako kaže profesor Mijalković, prva prepreka je nepostojanje međudržavnog sporazuma između Srbije i Austrije kojim bi se regulisao status srpskog jezika u ovoj državi. Za razliku od nekih drugih evropskih država, kao naprimer u Nemačkoj gde je u pojedinim pokrajinama čak omogućeno da se srpski jezik uvede kao drugi jezik u svedočanstva iz nemačke škole, u Austriji on se još uvek vodi pod odrednicom BKS odnosno “bošnjačko-hrvatsko-srpski jezik” što našem nacionalnom i kulturnom identitetu oduzima deo sopstvenosti.

Pravo na upotrebu i negovanje maternjeg jezika u Evropi je zagarantovano ali u Austriji srpska zajednica se suočila sa stvarnom preprekom – nametanjem nekakvog hibridnog naziva za jezik koji, istina, prostiče iz nekadašnjeg zajedničkog srpskohrvatskog jezika, ali koji na ovaj način donekle i potire posebnost naše kulture, tradicije i vere. Srpski jezik je u Austriji drugi po broju govornika, iza nemačkog, a u samoj Austriji živi velika srpska zajednica koja samo u Beču, prema procenama, broji 200.000 pripadnika, što Beč čini zapravo trećim najvećim srpskim gradom, posle Beograda i Čikaga.


Srpska zajednica u Austriji nema pravo na obrazovanje na samo svom srpskom jeziku, nema kanale informisanja na svom jeziku, a u austrijskom Ministarstvu prosvete srpski jezik, za razliku od nekih jezika kojima govori daleko manji broj govornika, nema čak ni svoj jezički kod. Sve ovo, ako uzmemo u obzir da u Austriji živi već treća pa i četvrta generacija naših iseljenika, govori o grčevitoj borbi da se održi naš kulturni identitet ali i jezički i u mnogome se odražava i na sam status srpske zajednice u Austriji.

Sve ovo podseća na vreme austrougarske okupacione vlasti koje su tokom Prvog svetskog zvanično zabranile na prostoru današnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije upotrebu ćirilice, a u škole su dovođeni Hrvati iz Austrougarske da srpsku decu uče isključivo latinicu.

O “Prosvjetinoj” borbi za srpski jezik u Austriji, o tome kako upisati dete u Prosvjetinu srpsku školu i aktivnostima bečkog odbora, poslušajte u razgovoru sa prof. Srđanom Mijalkovićem.



BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR