Glas Javnosti

PREDSEDNIK:'Pluća Beograda neće biti žrtvovana zbog ličnih interesa' - GRAĐANI ČEKAJU NA KONKRETNE POTEZE

Vesti
Autor: Glas javnosti

Inicijativu građana da se spreči uništavanje oko 30 hektara stoletne šume i zelenih površina na Košutnjaku, podržao je i predsednik Srbije.

- Naravno da sam protiv seče šume u Košutnjaku. Kome normalnom može pasti na pamet da udari na oazu Beograda?! Za proteklih osam godina, koliko je SNS na vlasti, borili smo se za pošumljavanje, a ne uništavanje šuma. Košutnjak su pluća Beograda i ne bismo smeli da dopustimo da budu žrtvovana zbog nečijih ličnih interesa - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 Podsećamo da je i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić pre više od meseca takođe izjavio:"Ko je lud, da poseče toliko hektara šume", ali,za sada,konkretnijih poteza koji će biti usmereni ka očuvanju stabala Košutnjaka nije bilo.

Podsećamo da je namera investitora da poseče šumu i zelene površine, zarad izgradnje oko 600.000 kvadrata stambeno-poslovnog kompleksa. Građanima koji su slušali izlaganje zamenika gradonačelnika Beograda i dalje ništa nije jasno pa se mnogi pitaju: "da li sečenja neće biti,ili će za svako posečeno stablo biti posađeno tri"?

 

Akademik Dušan Kovačević, isto je protiv namere investitora "Avala"studios" da uništi šume i zelenila na Košutnjaku zarad gradnje stambeno-poslovnog kompleksa

- Priroda je neophodna čoveku da bi zadržao zdrav razum i moramo sačuvati svako drvo u Beogradu. Svako drvo u Beogradu je dragocenije od mnogi ljudi. Mi smo tu, idemo i prolazimo, a svako drvo je jedan uzdah u borbi za zdrav razum. Nije važno da li govorimo o pet, pedeset ili hiljadu stabala, moramo čuvati svako - kaže Kovačević.

Prvobitna namera projekta "Avala filmski park", kako je naveo nosilac projekta "Avala studios", podrazumeva revitalizaciju postojećih i izgradnju novih filmskih studija „za privlačenje holivudskih i drugih globalnih produkcija i razvoj srpske kinematografije“.
Ispostavilo se ipak, da je sve ovo paravan za gradnju. Veliku buru u javnosti izazvala je namera da se, pored ovog, projekata izgradnji ogromnog stambeno-poslovnog kompleksa. Na elaborat za plan detaljne regulacije kompleksa "Avala filma" u tom parku, koji je početkom jula Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio na rani javni uvid, uloženo je više od 7.000 primedbi.

 (Glas javnosti/Kurir)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR