Др Кон је Црвени Барон на мрежама

Foto: Tanjug

Od tihog heroja do mete za linč - u najkraćem se može opisati put dr Predraga Kona u javnosti. I verovatno bi epidemiolog i dalje bio uzdržan da kap nije prelila čašu. Doktor je juče najavio da se povlači sa mesta u Kriznom štabu, ali je nakon razgovora sa predsednikom i premijerkom ipak ostao na toj funkciji.

Predrag Kon je lekar koji uvažava godinama poštovanje kako u medicinskoj struci, tako i medju građanima. I kao svaka javna ličnost podložan je kritičkom sudu javnosti zbog svog rada. Ali nije i ne sme biti podložan jezivim uvredama koje svakog dana po društvenim mreźama čitaju i on i njegova porodica: "pudlica", "matori lažov", "zlotvor", “stoka”, “zreo za Lazu”...

Prvo je “u modi” bila doktorka doktorka Darija Kisić Tepavčević i niz seskističkih uvreda na njen račun. Ali izgleda da je dosadila, pa se rulja za linčovanje “ispisala” sa dr Kisić i “upisala” na dr Kona.

 Ovo su samo neke od uvreda koje su se brojale u stotinama:

- Ja sam na svom Fejsbuk nalogu napisao jednu poruku nakon što sam bio izložen ozbiljnim kritikama, koje nisu bile samo kritike na mene, nego i na ukupan moj i rad stručnog tima. Napisao sam da zaista treba da preuzme neko ko to može da radi. Jer taj nivo bezobrazluka je prevazišao ono što bi se moglo prihvatiti. To je jedna strana te priče. Napisao sam to na Fejsbuku koji nije za javnost. Pored toga me je pogodila molba SPC o kojoj ćemo još pričati zato što potpuno negira sve ono što je dosadašnji pokušaj da se spase život. Shvatajući da do te mere ima nerazumevanja u javnosti, ja sam shvatio da treba da se sklonim - istakao je dr Predrag Kon i dodao da je bio na razgovoru kod predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

Nažalost, dan nakon svega uvrede su se nastavile, na svim "frontovima društvenih mreža".

Pogodile su me kritike, imao sam utisak da sumnjaju u naš rad

Kon je sinoć govorio o uvredama koje su, kako je rekao, bile upućene njemu i stručnom timu.

- Mene je konkretno pogodilo jer sam imao utisak da ogromna većina počinje da sumnja u sve što smo radili, pogotovo mi je bila problem ta mobla sinoda SPC. Danas se to menja. Samo sloga Srbiju spašava i to se sada pokazuje. Mi smo jezivo ispolitizovano društvo. Ali, ovo nije prilika za politizaciju - zaključio je dr Kon.

Na kraju valja podsetiti na dostignuća našeg epidemiologa.

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1981. godine, a potom 1991. specijalizirao epidemiologiju na Vojnomedicinskoj akademiji. U toj instituciji radiće narednih 15 godina.

Bio je ratni epidemiolog, a 1991. i 1992. referent saniteta za preventivnu medicinsku zaštitu na području Krajine i zapadnog Srema i načelnik odeljenja za medicinsku informatiku u Prvoj armiji do 1995. godine.

Čak 13 godina bio je načelnik jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, od 2001. do 2014. godine. Te 2014. postaje savetnik Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti. Zaposlen je na Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", kao imunolog. U dva mandata, od 2002. do 2010. godine, bio je član Komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

Naš stučnjak je učestvovao i u izradi Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti 2004. godine, kao i izradi Pravilnika o imunizaciji i zaštiti lekovima 2006. i 2017. godine.

Bio je predsednik Posebne radne grupe za primenu Plana aktivnosti pre i u toku pandemije gripa od 2005. do 2010. godine i rukovodio preventivnim aktivnostima u toku pandemije gripa 2009. godine.

Nosilac je Medalje za vojne zasluge i Povelje Srpskog lekarskog društva, a nedavno je postavljen za člana Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, koji je formirala Vlada Srbije.

Izvor: Blic

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета