Glas Javnosti

DAN KAD JE UBIJEN LENON! "Zamisli" da je još sa nama (VIDEO)

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Na današnji dan pre 41 godinu poznati muzičar Džon Lenon ubijen je ispred zgrade Dakota u Njujorku, nedugo nakon što je završio jedan svoj album. U trenutku smrti je imao 40 godina.

U utorak 8. decembra 1980. u Lenona je pucao Mark Dejvid Čapman iz Teksasa, tada 25-godišnjak.

Prvo je oko pet popodne na izlasku iz zgrade zamolio Lenona da mu potpiše njegov tek objavljeni album „Dvostruka fantazija“ (Double Fantasy). A kada se Lenon, nakon nekoliko sati, vraćao kući na zapadnoj strani Central-parka, Čapman je pucao i pogodio ga četiri puta. „Pogođen sam“ – to su navodno bile Lenonove poslednje reči. Kada je prebačen u bolnicu već je bio mrtav. Čapman je ostao da sedi ispred Dakote dok ga policija nije uhapsila. Dok je čekao, čitao je poznati Selindžerov roman „Lovac u raži“.

Čepmen i dalje služi kaznu za ubistvo Lenona. Nedavno se izvinio Joko Ono. kako navodi, ubio je Lenona jer je bio jako slavan, a to je želeo da bude i on.

Priznao je da se za zločin kaje, ali da ne postoji izgovor za to delo.

Lenon je ostao inspiracija za mnoge muzičare i bendove, a predmeti koje je on posedovao i dalje dostižu velike cene na aukcijskim prodajama.

Klavir na kojem je Lenon komponovao pesmu „Imagine“ prodat je 2000. godine u Londonu za 2,45 miliona evra, a jedna od njegovih gitara za više od dva miliona dolara 2015. u SAD.

Jednog prepodneva 1971, u svojoj sobi na njegovom imanju Titenherst, napisao je kultnu pesmu „Zamisli“ (Imagine). U njoj kaže da veruje da svet može da se promeni, a rane zaleče ako ljudi imaju iste snove.

„On sigurno ni u snu nije pomišljao da će to postati himna“, izjavila je Joko Ono 30 godina kasnije.

„’Zamisli’ je bilo ono u šta je Lenon verovao, a to je da smo svi jedno: jedna zemlja, jedan svet i jedan narod.












SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR