Glas Javnosti

Вучић У ЧУДУ ГОВОРИ за "Вашингтон пост": Људи одмах повезују ЕУ са свим притисцима са којима смо суочени око Косова, и исто се односи и на Американце и то је нешто чудно

Politika
Autor: Глас јавности / Танјуг, Вашингтон пост, НСПМ / од 04.10.2018.

У оквиру серије текстова која је имала за циљ разумевање глобалног утицаја Русије, Вашингтон пост је испитивао руску стратегију „ниских трошкова и високих награда“ у Србији - кључној балканској нацији, која је изразила жељу да се придружи Европској унији, али која такође сматра и Москву као савезника.

У оквиру серије текстова која је имала за циљ разумевање глобалног утицаја Русије, Вашингтон пост је испитивао руску стратегију „ниских трошкова и високих награда“ у Србији - кључној балканској нацији, која је изразила жељу да се придружи Европској унији, али која такође сматра и Москву као савезника.

 

Иако Запад издваја много више новца за Србију, руски утицај далеко је продорнији. Кремљ доминира на првим страницама новина, српски православни свештеници често понављају руске изјаве, а председник Србије Александар Вучић редовно путује у Москву како би се састао са руским председником Владимиром Путином. Кључно питање које је обе земље задржало блиским, јесте одбијање Кремља да призна Косово као независну нацију након одлуке бивше српске покрајине да се отцепи 2008. године. Русија је такође, употребила вето у Савету безбедности УН блокирајући напоре Косова да добије место у УН и како би заштитила Србију од осуде.

Вашингтон пост је овог лета разговарао са Вучићем о томе како успева да балансира односе између Русије и Запада. Новинар листа упитао је српског председника да ли је Србија спремна да уведе санкције Русији, ако би постала чланица ЕУ, на шта је Вучић одговорио да "Србија не само да има регуларан и нормалан став, већ има и једини одбранљиви став" што, објаснио је, значи да је наша земља на путу ка ЕУ и жели да припада европском типу друштва.

Вашингтон пост: Наглашавате европски, западни пут за Србију, али и очување добрих односа са Русијом. Ако постанете члан ЕУ, морали бисте наметнути санкције Русији. Да ли је то нешто што сте спремни учинити?

Председник Србије Александар Вучић: Србија нема само да нема редовну и нормалну позицију, већ има једино позицију коју може сама бранити. То значи да смо на нашем европском  путу и да желимо да припадамо европском типу друштва. То је број 1 и нешто од највећег значаја за нас. Желимо да будемо део Европске уније као организације 27, 28 држава чланица, која је највећи блок мира и спокоја. А такође, то би нам помогло да одржимо стабилност и наставимо реформе у различитим питањима, укључујући борбу против корупције, владавину права. То је оно што нам треба.

С друге стране, указао је Вучић да Србија има "питање Косова" које се, како каже, тумачи на различите начине, али је Косово, на неки начин, присутно у свим преговарачким поглављима. "Шта год би неко могао да каже, ми смо преплављени питањем Косова. И ако анализирате анкете, недавне анкете у Србији, видећете да, ако би једног дана био одржан референдум о европској будућности Србије, пут ка ЕУ би победио. Толико о рационалном приступу српског народа", рекао је Вучић.

Али, како је истакао, ако се ради о процени народа у вези са европском политиком према Србији, то је мало другачије.

"Људи одмах повезују ЕУ са свим притисцима са којима смо суочени око Косова, и исто се односи и на Американце. И то је нешто чудно", оценио је председник Србије.

С друге стране, нагласио је, Русија подржава територијални интегритет Србије увек јој је помагала и пружала подршку у Савету безбедности Уједињених нација и различитим институцијама и организацијама.

"Имамо веома рационалан приступ, иако сматрамо, између осталих, и Европљане и Русе за наше праве пријатеље. То је веома једноставно. Узмете све што можете да браните став ваше земље и вашу земљу и интерес вашег народа", рекао је Вучић.

ВП: Осим руске подршке косовском питању, шта је Србији привлачније према Русији од Запада?

Вучић: Србима су веома привлачни западни животни стандарди, стандарди људи. Зато воле Немце. Зато што доводе своје фабрике  у Србију. Они их врло поштују. А начин живота је без сумње нешто што је боље на Западу него на истоку.

Међутим, напоменуо је, "Онда се неки људи желели да жигошу и ставе печат на наше чело да смо ми, наш народ, само наш народ, починили геноцид", да су Срби "једини народ у Европи који је починио геноцид након Другог светског рата".

"Руси су били на нашој страни у Савету безбедности УН када други нису", нагласио је председник Србије.

"И људи ће рећи у реду, они су близак савезник, али ево наш рационалан избор и наш рационалан приступ јесте да идемо у ЕУ. То не значи да ћемо покварити наш однос са Русијом. Али чак и кад идемо у Русију, то не значи да напуштамо наш пут ка ЕУ', додао је он.

За себе каже и да је председник независне државе и да "ми доносимо одлуке сами за корист и добробит нашег народа".

"Ми смо Срби, ми смо обични грађани Србије, ми имамо нашу сопствену политику и веома сам поносан да то кажем. Наравно, морамо да се повинујемо неким правилима, да будемо пристојни према свима, али имамо наше интересе. То је то", рекао је Вучић.

На констатацију "Вашингтон поста" да обични грађани Србије не схватају нужно у којој мери је трговина фокусирана на Европу, у односу на Русију, а да је оријентисаност према Русији велика гледајући српске медије и Владимира Путина на насловницама таблоида, и да  остоји велика оријентација према Русији те и на питање због чега је то тако, Вучић је рекао:

"Покушаћу да објасним то на веома рационалан начин, говорећи о свим догађајима из 1990-их, укључујући 1999. (када је НАТО бомбардовао Србију). И сав притисак с којим смо били суочени након 2000. по питању Косова. Не знам шта друго. То су разлози. Формулисаћу то овако. Ако питате моје родитеље, нарочито мог оца или брата, они би имали хиљаде примедби о понашању ЕУ у Србији. И након свега, ако поставите питање да ли би требало да наставимо наш пут ка ЕУ, увек чујете исте исти одговор (да)", рекао је Вучић. Да ли бисмо волели да очувамо најбољи могући однос Русијом? Да, волели бисмо. Да ли ћемо се прикључити НАТО или не? Не, нисмо заинтересовани за то. Да ли имамо добар однос с НАТО? Да, имамо. Путем програма (Партнерства за мир), путем свих других програма, али не желимо да се придружимо НАТО", нагласио је председник.

Упитан која је улога Спутњика и руских медија у Србији, Вучић је рекао да је Спутњик постао "релативно поуздан извор вести".

"Спутник је, мислим, постао релативно поуздан извор вести , ако се не варам. Не знам, да вам кажем истину. Нисам сигуран. Они овде слободно раде и то је то. Постоји и ББЦ на српском језику. Постоји Н1. Постоје медији у власништву људи из различитих земаља и то је вид разноликости", навео је Вучић.

(Танјуг, Вашингтон пост, НСПМ)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR