Glas Javnosti

Vučić: Možemo o svemu s Prištinom, ali nema priznanja

Politika
Autor: Glas javnosti

Srbija je spremna da pregovara sa Prištinom, bez vremenskog ograničenja i „u dobroj nadi“, ali međusobno priznanje nije na agendi, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu Rojtersu.

Mi smo spremni da pregovaramo, ali...nema bele zastave“, poručio je Vučić.

Prema njegovim rečima, dijalog je dobrodošao ako je - dijalog, u kojem bi se razmotrilo šta je moguće i šta je kompromis.

-Verujemo da je u najboljem interesu za Albance i međunarodnu zajednicu da razgovaramo o slobodi kretanja kapitala, ljudi i usluga, pojasnio je Vučić, prenosi Tanjug.

Rojters, s tim u vezi, podseća da je dijalog, kojem posreduje EU, obustavljen 2018. kada je Kosovo uvelo takse od 100 odsto na srpsku robu, a da je ukidanje te trgovinske barijere, ovog meseca, otvorilo put za obnovu razgovora.

Agencija podseća da Srbija pre ulaska u EU mora normalizovati odnose sa Prištinom.

Vučić je istakao i da Srbija želi izbalansirane veze sa Zapadnom, Kinom i Rusijom, te da teži da postane članica EU, kao i da postigne dogovor sa Prištinom.

Takođe je ukazao da Beograd ne planira da bira između Rusije - prirodnog slovenskog i pravoslavnog saveznika, EU - svog glavnog trgovinskog partnera i Kine.

- Imamo svoju sopstvenu agendu, jednu stolicu, ne dve. Kako bi mogli reći 'živeo Hongkong i živeo Tajvan', i potom da očekujemo kinesku podršku našeg teritorijalnog integriteta? Da ne pominjem da je Kina naš prijatelj koji nam je pomogao, rekao je predsednik Srbije.

(Izvor: Večernje novosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR