Glas Javnosti

“Vlast da saopšti podatke o sporazumu vraćanja migranata iz Austrije”

Politika
Autor: Glas Javnosti

Beogradski centar za ljudska prava pozvao je danas predstavnike Vlade Srbije da javnosti saopšte tačne informacije u vezi sa navodima o postojanju međudržavnog sporazuma između Srbije i Austrije o prihvatanju iregularnih migranata i odbijenih tražilaca azila iz te zemlje.

U saopštenju tog centra se navodi da je potrebno da država izađe u javnost sa detaljima sporazuma o vraćanju migranata iz Austrije kojima je tamo odbijen azil, u Srbiju, čije je postojanje obelodanila redakcija na srpskom jeziku nemačkog medijskog servisa Dojče vele 15. aprila.

U tekstu Dojče velea se, kako piše u saopštenju, navodi da je “Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije potvrdilo postojanje ‘radnog sporazuma’ između Austrije i Srbije o vraćanju odbijenih tražilaca azila, da je sporazum potpisan 24. aprila 2019. godine i da je o međusobnim pravima i obavezama iz dokumenta dogovorena obostrana ćutnja”.

-Kako je reč o potvrdi koju je Dojče vele dobio posredno, imajući uvid u odgovor Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije na dopis predstavnika liberala u austrijskom parlamentu, smatramo da je od izuzetnog značaja da se pitanje postojanja ovog sporazuma hitno i precizno razjasni- navodi se u saopštenju.

Iz ove nevladine organizacije podsećaju da je “u poslednje vreme u javnosti u Srbiji primetna radikalizacija pojedinih društvenih grupa prema migrantima i tražiocima azila, a da su određeni mediji i društvene mreže preplavljeni brojnim neproverenim sadržajima i poluinformacijama koje se odnose i na navodni sporazumu između Austrije i Srbije”.

-Neprecizni, nejasni i polovični podaci koji su trenutno dostupni, pogodni su za razne vrste zloupotreba i nisu u interesu pravne sigurnosti građana Srbije, niti lica koja preko njene teritorije tranzitiraju i traže međunarodnu zaštititu- piše u saopštenju.

Beogradski centar za ljudska prava je posebno pozvao Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo spoljnih poslova, da se oglase povodom navoda o postojanju sporazuma između Austrije i Srbije.

-Ukoliko su oni istiniti, smatramo potrebnim da sadržina tog dokumenta bude objavljena i dostupna zainteresovanoj javnosti- navodi se u saopštenju i dodaje da je od izuzetne važnosti da predstavnici države Srbije vode jasnu i transparentnu migracionu politiku.

Izvor: Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR