Glas Javnosti

TAČI U STRAHU: Dijalog u Briselu je tendencija slabljenja države i stvaranje Republike Srpske na Kosovu

Politika
Autor: Glas javnosti

Hašim Tači, predsednik samoproklamovane države Kosovo, smatra da bi svako ponovno otvaranje pitanja Zajednice srpskih opština u Briselu bilo "korak unazad" za Prištinu.

On je rekao da su novi razgovori o ZSO "agenda Srbije" i naveo kako "postoji opasnost da se stvori Republika Srpska na Kosovu". Tači je istakao da niko nema pravo uopšte ni da pregovara, a posebno ne da postigne neki novi sporazum po pitanju ZSO.

- Ponovno otvaranje pitanja o Zajednici u Briselu predstavlja zastoj za Kosovo. To je udarac na državnost Kosova i kršenje suvereniteta, postoji opasnost da se stvori "Republika Srpska" na Kosovu - rekao je Tači posle ceremonije u Prištini povodom Jevrejske nove godine.

On kaže i da je pokretanje tema kao što su ZSO, imovina ili druge, "agenda Srbije" koja je usmerena da proces ide ka, kako je kazao, "potpunom rasulu i tendenciji slabljenja države Kosovo".

- Verujem da ako bi se u Vašingtonu postigla ekonomska normalizacija, uzajamno priznanje se može postići samo u Beloj kući. Bilo koja agenda, bilo da se radi o udruživanju, bilo o imovini ili drugim pitanjima, o kojima se raspravljalo dva ili tri puta, za mene je to korak unazad za Kosovo - smatra Tači.

On je rekao i da je pitanje ZSO rešeno sporazumom iz 2013, kao i da je o tome mišljenje dao i Ustavni sud, a da je sastanak u četvrtak "opasan po državu Kosovo i agenda je Srbije".

Tači je dodao da kosovski parlament "mora da bude veoma oprezan" i da niko nema pravo, "niti da pregovara, a kamoli da se postigne neki novi sporazum o Zajednici".

Naveo je i da će se raditi na finalizaciji sporazuma koji je formalizovan u Vašingtonu.

Tema formiranja Zajednice srpskih opština pokrenuta je ponovo prošle nedelje u sklopu nove runde dijaloga u Briselu. U četvrtak bi razgovori trebalo da se nastave na ekspertskom nivou.

(Glas javnosti/Sputnik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR