Glas Javnosti

СВИ СМО МИ ВУЧИЋ: Иде са ка томе да ће Вучић као отићи са чела СНС, па ће сви да га моле да остане

Politika
Autor: Глас јавности / Н1 / од 27.09.2018.

Заменица главног и одгворног уредника недељника НИН Весна Малишић одсуство председника Србије Александра Вучића са заседања Генералне скупштине Уједињених нација, као и поруке да га "Брисел неће видети", тумачи као придавање важности себи.

"Ми можемо да направимо само штету нама, никоме не можемо да направимо штету. То је све део билдовања његове моћи у Србији. Ја не знам докле, то је већ толико надувано, готово да пукне", сматра она.

Одговарајући на питање о томе да ли ће Вучић напустити чело Српске напредне странке (СНС), као што је сам и најавио, Малишић је оценила да се улази у фазу "велике драматизације".

"Сад ћемо ићи ка томе да ће председник да оде, па ће сви да га моле да остане. А онда ћемо заборавити да је Главни одбор СНС-а приказивала једна телевизија, па смо добили објашњење РРА да морају да прате активности председника. У тој замени теза, инверзији, у том сталном лудилу ми ћемо да живимо вероватно до тренутка кад председника намоли цела Србија", рекла је она.

Малишић оцењује да је СНС дошао дотле да више неће постојати ако нема Вучића.

"Зато што је створена политичка клима да се гласа за лидера", наглашава Малишић.

Додаје да се ствара атмосфера "ми смо СНС и Вучић је Србија".

"Ако нема њега, нема ни нас. То је модел ауторитарне власти и понашања", истиче она.

Малишић додаје да "покоравање Србије траје 10 година", од кад је настао СНС.

"Вучић је очигледно имао пројекат шта ће да ради са Томом (Николићем) и са собом и са влашћу и са Србијом и са уласком у историју и са мегаломанским идејама о промени Србије. Ви сад ту видите промене политика, једну технологију владања у којој морате да имате за сваког по нешто и онда динамизам правите тако што хушкате једне на друге, користите таблоиде да се обрачунавају с људима и тако покоравате једну по једну институцију", сматра он.

Малишић истиче да данас не постоји дијалог - "нико не сме нигде да се појави, а чак ни људи из СНС не смеју ништа да кажу".

"Они су свели све на атоме. Опозиција може да постоји као мала, НИН је одличан да нема велики тираж и да може да буде алиби да постоји неко ко, забога, мрзи председника. Исто тако са опозицијом - сатирање свих, гурање на неку маргину и онда им не дају изнад воде да дигну главу", каже она.

Према њеном мишљењу, Србија се држи у стању једнопартијског система односно привида демократије и вишестраначја, као и привида људских права.

Говорећи о односима великих сила према Србији, Малишић каже да је неминовно да се нешто мења у ставу САД према Србији, али то зависи и односа Америке према Европи, као и од односа у свету.

"Верујем да ми покушавамо да уденемо нашу идеју у неке светске прилике, али са неком малом грандоманијом", оценила је Малишић.

Глас јавности / Н1 / од 27.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR