Glas Javnosti

Суд у Лондону одложио одлуку о изручењу Ивице Тодорића Хрватској

Politika
Autor: Глас јавности / Н1 / од 06.09.2018.

Високи суд у Лондону прихватио је захтев одбране оснивача Агрокора Ивице Тодорића за одлагање рочишта о изручењу Хрватској за 28 радних дана. Наредно рочиште биће одржано 15. октобра. Тодорић се након данашњег рочишта захвалио енглеском суду на, како је рекао, правичној одлуци.

“Добили смо времена за припрему, да бисмо дошли до истине за коју се боримо. То је победа и свих који се боре против корупције у Хрватској”, изјавио је он.

Високи суд је 24. јула одбио Тодорићеву жалбу на првостепену пресуду од 23. априла према којој он треба да буде изручен Хрватској.

Након што му је одбијена жалба, Тодорић је затражио од суда још једну прилику да га се саслуша.

Тодорић је на основу европског налога за хапшење, који је расписала Хрватска, ухапшен почетком новембра прошле године, али је истог дана пуштен на слободу уз кауцију од 100.000 фунти и мере опреза.

Хрватско тужилаштво је у октобру прошле године покренуло истрагу у случају Агрокор којом је обухваћено 15 особа, углавном бивших чланова управног или надзорног одбора концерна, као и двоје запослених у ревизорској кући Бакер Тиллy, која је радила ревизорске извештаје за Агрокор.

Првоосумњичени је Ивица Тодорић, а међу осумњиченима су и његови синови, Иван и Анте.

Сумња се да су заједно с осталим осумњиченима оцу, Ивици Тодорићу, омогућили прибављање више од 1,142 милијарди куна противправне добити.

Истражни судија у Загребу једино је Ивици Тодорићу одредио истражни затвор, а пошто је био недоступан хрватском правосуђу, за њим је расписана међународна потерница.

Глас јавности / Н1 / од 06.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR