Glas Javnosti

ŠTA STOJI NA STOLU TOKOM PREGOVORA BEOGRADA I PRIŠTINE? Poslata protestna nota sa Kosova zbog ovoga (FOTO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore privremenih prištinskih institucija Meljiza Haradinaj Stubla uputila je notu Evropskoj komisiji.

Nota je upućena zbog knjige "Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije", koja je u četvrtak stajala na stočiću tokom sastanka komesara EU za proširenje i susedstvo Olivera Varheljija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Misiji Srbije pri EU u Briselu.

"Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova izražava Evropskoj komisiji za pregovore o proširenju svoj snažni protest u vezi sa vestima i fotografijama objavljenim u drugim zvaničnim medijima i putem naloga na društvnenim mrežama, na kojima se vidi Oliver Varhelji na sastanku sa Aleksandrom Vucićem, dok je u pozadini knjiga koja promoviše etničku mržnju sa uvredljivim sadržajem i neprihvatljivim nazivom za Kosovo", navodi se u noti

Ona je navela da je Kosovo "nadaleko poznato po svom multietničkom karakteru, toleranciji i medureligijskoj harmoniji" i istakla da sve etničke i verske zajednice na Kosovu imaju "proširena prava i snažnu zaštitu".

"Ta knjiga koja se promoviše na fotografiji, koju je Varhelji podelio na svom Tviter nalogu, ima suprotnu misiju - da podstiče mržnju i da se zloupotrebi od strane mašinerije srpske propagande protiv nezavisnosti i suvereniteta Kosova. Ta dezinformaciona kampanja postala je pretnja regionalnoj stabilnosti i miru na zapadnom Balkanu", navodi se u noti.

Haradinaj Stubla zahteva i zvanično objašnjenje i izvinjenje od Evropske komisije.

"Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova očekuje zvanično objašnjenje Evropske komisije za proširenje i zvanicno izvinjenje za krivično delo pocinjeno nad narodom Kosova. Istovremeno, tražimo da se takav diplomatski incident ne ponovi", dodaje se u noti.

 

Pojedini prištinski mediji su u četvrtak pogrešno preneli da je Varhelji dočekao Vučića koji je boravio u poseti Briselu, dodajući da je pored dvojice zvaničnika u pozadini uočena knjiga "Hrišcansko nasleđe Kosova i Metohije" na engleskom jeziku.

Predsednik Vučić dočekao je komesara Varheljija u četvrtak u Misiji Srbije pri EU u Briselu uz srpsku proju i pogaču, objavljeno je tog dana na Instagram profilu "buducnostsrbijeav".

(Izvor: Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR