Glas Javnosti

СРПСКА ПОЛИТИЧКА ШИЗОФРЕНИЈА: Србија има већи број војних активности са алијансом која нас је сравнила са земљом него са братском војском Русије

Politika
Autor: Глас јавности / Н1 / од 30.07.2018.

Војно политички аналитичар Владе Радуловић изјавио је у Новом дану да је позитиван поглед грађана Србије на НАТО био у већем проценту 2002. и 2003. године, а да данас највећи број "има курс неопредељивања".

"Дакле, свега две, три године након бомбардовања. Тада, по релевантним анкетама, између 30 и 35 одсто је било опредељено за чланство у НАТО", подсећа он и додаје да разултат тога могу да буду тадашња "крила демократије и промене".

Истовремено Радуловић истиче да је, према анкетама, против било какве сарадње са НАТО данас тек "11 или 12 процената људи".

"А највећи број је њих који, истина, не гледају позитивно на НАТО, али више задржавају курс неопредељивања", каже Радуловић.

Он додаје да се на годишњем нивоу, од 2006. кад је Србија постала чланица Партнерства за мир, организује од 95 до 120 заједничких активности.

"Ту није реч само о војним вежбама, то су и семинари, конференције, размена официра и тако даље. С друге стране, ми вежбамо и са НАТО и са неким земљама на билатералном нивоу - имамо око 60 потписаних билатералних уговора", рекао је он.

Радуловић наглашава да више војних вежби и активности организујемо са земљама чланицама НАТО или НАТО савезом него са Русијом и "источном страном".

"У последње време, ниво активности са НАТО је мало застао, одржава се на тој и даље завидној цифри. Али се ради на интензивирању и повећавању броја вежби и облика сарадње са Руском федерацијом", каже он и додаје да сматра да српске оружане снаге треба да сарађују са свим армијама света.

Радуловић оцењује да НАТО поштује политику војне неутралности Србије и да, засад, постоје уверења да чланство у НАТО неће бити услов за чланство у ЕУ.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR