Glas Javnosti

Srbija dobija novi parlament, ali bez opozicije!

Politika
Autor: Glas javnosti

U Skupštini Srbije sutra će biti potvrđeni mandati novih narodnih poslanika čime će zvanično biti konstituisan novi saziv parlamenta, a poslanici će nakon verifikacije mandata položiti zakletvu.

Zakletva koju će položiti poslanici glasi:

-Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi!"

U nastavku sednice formiraće se i poslaničke grupe.

Na dnevnom redu je, osim potvrđivanja mandata, i izbor skupštinskog rukovodstva, odnosno izbor predsednika Narodne skupštine, potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara parlamenta i formiranje radnih tela. Sednica će biti održana u velikoj sali Doma Narodne skupštine, a zbog situacije sa korona virusom biće preduzete sve neophodne mere, pa će tako poslanici, ali i predstavnici medija biti u obavezi da nose maske i rukavice, dok će poslanici imati pregrade od pleksiglasa.

Na ulazu u zgradu svima će biti izmerena temperatura.

Izbori za narodne poslanike održani su 21. juna. Najviše poslanika, 188, imaće lista “Alekandar Vučić - Za našu decu”, 32 poslanika će imati Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija, SPAS će imati 11 poslanika, dok će Savez vojvođanskih Mađara imati 9 poslanika.

Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlića u parlamentu će imati četiri poslanika, a SDA Sandžaka tri mandata. Prvoj sednici Narodne skupštine, do izbora predsednika Narodne skupštine, predsedavaće najstariji narodni poslanik (predsedavajući), a njemu će u radu pomagati najmlađi poslanici iz SNS-a, SPS-a, SPAS-a Ii SVM-a.

Udružena opozicija Srbije upozorila je da od sutra, za kad je zakazana konstitutivna sednica novog saziva skupštine, Srbija "i zvanično nema parlament" jer po njihovim navodima, 250 budućih poslanika "nije izabrano na legalnim izborima". Navodeći da legitimnost junskih parlamentarnih izbora u Srbiji "osporava i veći deo Evrope", iz Udružene opozicije su naveli da "lažni izbori za rezultat imaju jedan od retkih jednostranačkih parlamenata u celom svetu".

"Za nas takozvana konstitutivna sednica parlamenta ne postoji jer je ona rezultat lažnih izbora, koje smo bojkotovali. Sutra će u zgradu parlamenta ući 250 ljudi koji su radi svog izbora ugrozili zdravlje građana Srbije i zajedno sa svojim naredbodavcem Aleksandrom Vučićem proizveli novi talas korone", stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da su junski izbori "organizovani nakon laži o pobedi nad pandemijom, bili obična farsa, uz totalni medijski mrak, ucene, pretnje na kojima nije bilo mogućnosti za slobodan izbor, koji garantuje Ustav Srbije".

(Glas javnosti/Tanjug/N1)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR