Glas Javnosti

SRBIJA ĆE OSETITI 'ZUBE RUSKOG MEDVEDA': Da li je Putin poslao poruku Vučiću imenovanjem Primakova?

Politika
Autor: Glas javnosti

Jevgenij Primakov, kontroverzni novinar i član Ruske dume, u narednim danima biće imenovan za direktora "Ruske saradnje", organizacije koja finansira sve nevladine organizacije u svetu koje su pod kontrolom Rusije.

To je možda način da Rusija pojača pritisak, ali i uticaj u Srbiji.

- Gde otadžbina zove, tamo idem - napisao je Primakov na društvenim mrežama nakon što su ruski mediji objavili vest o njegovom imenovanju na novu funkciju.

Prethodno je demantovao Eleonoru Mitrofanovu, akrtuelnog rukovodioca "Ruske saradnje", koja je izjavila da će Primakov biti imenovan, rekavši da se na tu poziciju dolazi ukazom predsednika.

Šta imenovanje Primakova na ovako važno mesto znači za Srbiju i šalje li Vladimir Putin na taj način poruku Aleksandru Vučiću?

 Blizak odnos Primakova sa pojedincima iz srpske opozicije nije tajna. A više nije tajna ni da je Primakov u martu prošle godine boravio u Srbiji kada se postavio, ili bar pokušao da se postavi, kao posrednik između Vučića i opozicije.

Iako je u posetu predsedniku Srbije došao da bi uradio intervju, iskoristio je tu priliku da, ni manje ni više, nego u jeku protesta opozicije ponudi Vučiću da napravi tehničku vladu sa liderima SZS - Draganom Đilasom i Boškom Obradovićem.

Primakov je to uradio bez najave.

- Bio je to najneprijatniji razgovor, Vučić mu je rekao da nikom nije dozvolio da bira vlade u Srbiji, pa neće ni njemu - kaže izvor.

 Kako je Primakov postao bitan?

Jevgenij Primakov je u medijskim pojavljivanjima često govorio o "mekoj moći" Rusije u svetu i kako ona nije na zadovoljavajućem nivou. Na poziciju direktora "Ruske saradnje", ili u originalu "Rossotrudničestva", došao je na predlog predsednika Ruske dume Vjačeslava Volodina, kojem je svojevremeno bio savetnik za međunarodne odnose.

O tome šta treba da bude ruska "meka sila", Jevgenij Primakov je govorio za "Komersant".

- Naše spoljne i odbrambene politike su izuzetno uspešne, ali moramo ne samo da pobedimo u diplomatskim bitkama i ratovima, već i da možemo da osvojimo srca i umove ljudi. Ruski medved mora da se nasmeje svetu. Ali morate se nasmejati tako da mu budu vidljivi svi zubi. Prema njegovim rečima, "vlasti zemlje to dobro razumeju, ali postoji određena administrativna inercija".

 Upravo ovakvim stavom preporučio se za novo radno mesto.

S obzirom na istoriju odnosa Primakova i predsednika Vučića, odluka Putina da imenuje kontroverznog novinara na strateški bitnu poziciju može se različito tumačiti. Ipak, dominantno je tumačenje da se time planira povećani pritisak na vlast u Srbiji.

U kabinetu predsednika Srbije nisu dali komentar na imenovanje Primakova na čelo "Ruske saradnje".

 Ipak, poznato je da Vučić ne trpi velike zaštitnike, pa je pitanje da li će on, a samim tim i Srbija, biti prvi koji će te "zube Ruskog medveda" prvi osetiti.

Šta je "Ruska saradnja"?

"Ruska saradnja" osnovana je u septembru 2008. godine dekretom predsednika Rusije. Organizacija, koja je potčinjena Ministarstvu spoljnih poslova, angažovana je na promociji pozitivnog imidža Rusije, ruskog jezika i na organizaciji humanitarne pomoći. Ima 98 filijala u 81 državi, od čega su 74 kulturni i naučni centri, a 24 se nalaze u sastavu ambasada. Uveliko se spekuliše da ta organizacija finansira i demonstracije protiv vlasti u zemljama u kojima Rusija gubi uticaj. Mitrofanova, koju će Primakov zameniti, vodila je „Rusku saradnju” od decembra 2017. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić putovaće u Moskvu 24. juna, tri dana nakon izbora. On će na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina prisustvovati Paradi pobede povodom obeležavanja 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu.

- Dobio sam poziv od Moskve i, naravno, predstavljaću Srbiju na Paradi pobede povodom 75 godina od pobede nad fašizmom. Malo koja zemlja može da se podiči antifašističkom borbom kao što je Srbija. Sa ponosom ću predstavljati Srbiju na Crvenom trgu u Moskvi - rekao je Vučić.

 

(Izvor: Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR