Glas Javnosti

SPORAZUM POTPISAN U BELOJ KUĆI: Evo kako to vide 'domaći' političari i šta kaže EU

Politika
Autor: Glas javnosti

Konačno je potpisan i taj famozni sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Avdulaha Hotija u prisustvu predsednika Donalda Trampa, u Ovalnom kabinetu. A reakcija ima i u svetu i kod nas.

Potpisivanje sporazuma između Beograda i Prištine, koji je ozvaničen u Beloj kući, gde su potpise na dokument stavili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti, izazvalo je veliku pažnju domaćih i svetskih političara i zvaničnika.

Ivica Dačić: Sporazim je veoma bitan

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić navodi da se Beograd izborio da se iz iz sporazuma ukloni "politički deo koji je neprihvatljiv" za Srbiju - odredbu o međusobnom priznanju. Ocenjuje da Srbija treba da iskoristi ekonomski deo sporazuma, ali nije siguran da će Priština ispoštovati svoj deo obaveza.

Ocenio je da je srpska delegacija u Vašingtonu, na pregovorima sa Prištinom, otklonila iz sporazuma "politički deo koji je neprihvatljiv" za Srbiju, odredbu o međusobnom priznanju.

- Bilo je pokušaja da se u taj ekonomski sporazum ugura pitanje statusa. Posle odbijanje naše delegacije taj deo je izbačen iz sporazuma i to je za nas jako bitno - navodi Dačić.

 Da je nakon jednostrane proglašene nezavisnosti Kosova 2008. organizovan ovakav neki sastanak u Americi, kaže Dačić, verovatno bi u preambuli sporazuma stajalo da je status maltene rešen.

- Mi smo sada na ovom sastanku to odbili, a bez posledica da su prekinuti ti razgovori. Na neki način su se svi složili da će se o tome razgovarati u budućnosti - rekao je ministar.

Ocenjuje da sporazumom o normalizaciji ekonomskih odnosa nisu rešeni svi problemi.

- Ovim nisu rešeni svi problemi, nama je ostalo pitanje statusa, mi sad ne pričamo o tome, ali biće vremena da se i o tome priča. Ekonomski je sve super, za nas je izvanredno što je do ovoga došlo, ali će za mesec dana ili dva meseca da budu novi pritisci - izjavio je i dodao da do trajnog rešenja ne može da se dođe bez dogovora.

- A tog dogovora nema dok Albanci ne pristanu na kompromis. Ako neko misli da je dogovor da se natera Srbija da prizna Kosovo, to nije realno. Tako da mi treba da iskoristimo vreme koje imamo za ove stvari kao što je ekonomija, ali ja nisam siguran da za tri meseca ponovo nešto neće iz Prištine da ispliva što će biti sporno bez obzira na sporazume. Oni su do sada sve sporazume prekršili, sve su slagali - ocenjuje Dačić.

Brnabić: Važnost sporazuma shvatićemo kroz nekoliko godina

Premijerka Srbije Ana Brnabić navodi da sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine izuzetno važan.- Presrećna sam što je ovaj sporazum potpisan i što je Srbija predstavljena na ovakav način. To koliko je važan ovaj sporazum shvatićemo kroz nekoliko godina, u nekom trenutku u budućnosti - navela je premijerka.

Ističe da Srbija ekonomski dobija nekoliko stvari, pre svega da se privremene institucije u Prištini uključe u mini-Šengen.

Mali: Sporazum pozitivan signal za investitore

Ministar finansija Siniša Mali navodi da sporazum predstavlja veliki signal za investitore i investicije.

- Srbija i Zapadni Balkan kao destinacije postaju još atraktivnije, još bolje i to je veliki korak napred ne samo za normalizaciju odnosa već i za ekonomski napredak - rekao je Mali.

Dragan Marković Palma: Jedan od najvažnijih događaja u srpskoj istoriji

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma ocenio je da je ovo jedan od  najvažnijih događaja u srpskoj istoriji.

- Vučić je i politički i ekonomski odbranio Srbiju, koja danas ima najbolje odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama od Tita. Srbija je nekada imala predstavnike koji su potpisivali sve što im se stavi na sto i nisu ni čitali dokumenta. Vučić je pročitao svaki zarez, a ne svako slovo i u krajnjem dokumentu nije se našla tačka o pokušaju, kako je bilo navedeno „međusobnog priznanja“, što je od suštinskog značaja za Srbiju. Sve tačke postignutog sporazuma su povoljne za Srbiju - rekao je Marković.

 Dodao je da nije bilo lako odbraniti politički i ekonomski Srbiju u državi koja je među prvima priznala nezavisnost takozvanog Kosova i čija je bivša vlast sponzorisala kosovske Albance.

- Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp i njegova admimistracija, zahvaljujući Aleksandru Vučiću su shvatili na najposredniji način ko je ko između Beograda i Prištine. Velki dan za Srbiju - poručio je predsednik Jedinstvene Srbije.

Izvestilac EP za Srbiju: Važan korak ka ispunjenju dosadašnjih sporazuma

Izvestilac Evropskog parlameta za Srbiju Vladimir Bilčik pozdravio je sporazum postignut u Beloj kući između predsednika Srbije Aleksandara Vučić i premijera Kosova.

- Snažno pozdravljam dobru volju i političku odlučnost koju su pokazala oba lidera u napreku ka normlaizaciji odnosa između Beograda i Prištine - izjavio je Bilčik za Tanjug.

Bilčik ocenjuje da je potpisivanje sporazuma u Vašingtonu važan korak ka ispunjavanju do sada potignutih sporazuma iz dijaloga Beograda i Prištine.

- Podržavam ovaj krucijalni korak povezan sa dijalogom Beograda i Prištine. Implementacija svih do sada postignutih dogovora dobila je javno obećanje danas u Vašingtonu - navodi Bilčik.

Prema njegovima rečima, uspešna normalizacija odnosa je proces koji će imati pozitivan uticaj na evropski put Beogrda i Prištine, ali će i doprineti regionalnoij stabilnosti i pomirenju.

- EU podržava i Beograd i Prištinu i spremna je da im pomogne u budućim proboj ima ka sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa - zaključio je Bilčik.

(Glas javnosti/Telegraf)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR