Glas Javnosti

SMENILI SE KFOR I ROSU! Tražili sklanjanje bilborda dobrodošlice u Zajednicu srpskih opština

Politika
Autor: Glas javnosti

Specijalne jedinice kosovske policije ROSU povukle su se sa Jarinja, javio je reporter RTS-a. Krenulo je povlačenje i kamiona sa glavne magistralne deonice iz druge trake.

Akcija povlačenja policije i uklanjanja barikada sa puteva traje od jutros od 8 časova.

Pozicije specijalne policije zauzeli su vojnici Kfora koji će narednih dana brinuti o sigurnosti u blizini punkta Jarinje. Ista situacija je i na Brnjaku.

I auto-prevoznici koji su prethodnih dana bili zaglavljeni, prošli su Jarinje. Prilikom povlačenja, pripadnici Rosu su zahtevali uklanjanje jednog kamiona na kojem je bio bilbord "Dobro došli u Zajednicu srpskih opština", i tu je došlo do kemešanja, ali je sve brzo rešeno.

Ovaj potez Prištine se očekuje nakon što je u Briselu, Beograd prihvatio kompromis za rešenje situacije na Kosovu i Metohiji.

KFOR se oglasio saopštenjem nakon što je u ranim jutarnjim časovima upućeno 15 vozila na Jarinje, gde su tokom prethodnih 12 dana bile barikade napravljene od kamiona.

"Misija predvođena NATO-om počela je da preduzima korake kako bi podržala sprovođenje nedavno postignutog dogovora o deeskalaciji i poboljšanju situacije na severu Kosova i Metohije, koji su postigli Beograd i Prištine u okviru dijaloga pod okriljem EU. Intenzivirane su patrole duž glavnih saobraćajnica na kojim su postavljenje blokade i rasporedila jedinice na prelazima Jarinje i Brnjak.

Od ovog vikenda i naredne dve nedelje, KFOR će održavati snažno i odlučno prisustvo u toj oblasti, u skladu sa pomenutim aranžmanom i u skladu sa svojim mandatom koji proizlazi iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, s ciljem da se obezbedi sigurno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu. Aktivnosti međunarodnih snaga na KiM odgovor na razvoj događaja na severu proteklih dana", piše u saopštenju.

Pet vozila KFOR-a stiglo je na položaje specijalne policije ROSU. Pripadnici Rosu su spakovali svoje stvari i opremu u džipove i čekaju znak za pokret.

 

Oslobođena je jedna traka regionalnog magistralnog puta od Raške ka Leposaviću, koju su vojnici KFOR-a obilazili u nekoliko navrata.

U ponedeljak se očekuje uspostavljanje saobraćaja preko administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak.

Srbi sa Kosova i Metohije su i u petak, 12. dan za redom, bili na administrativnim prelazima, nakon što je Priština zabranila ulazak u pokrajinu automobilima sa srpskim registarskim tablicama.

(Glas javnosti/ RTS)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR