Glas Javnosti

SKUPŠTINA USVOJILA ZAKON O ĆIRILICI: Neće stupiti na snagu ODMAH!

Politika
Autor: Glas javnosti

Poslanici Skupštine Srbije danas su jednoglasno usvojili Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma, i to kako je i najavljeno simbolično na novoustanovljeni praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Nakon glasanja, na kojem je za zakon glasao 191 poslanik, usledio je gromoglasan aplauz, a predsednik Skupštine Ivica Dačić rekao je da su poslanici uveličali današnji praznik.

Zakonom se širi krug subjekata koji su u obavezi da koriste ćirilicu, i njime će biti obuhvaćeni državni organi kao i svi privredni subjekti koji posluju sa većinskim učešćem javnog kapitala.

Ćirilica će biti obavezna i u objavama strukovnih udruženja i javnih servisa, a kulturne manifestacije moraju imati logo na ćiriličkom pismu.

U zakonu je najavljena mogućnost da se donesu mere poreskih olakšica za privredne subjekte koji odluče da koriste ćirilicu u svom poslovanju, ali to će biti uređeno poreskim zakonima.

Na samom kraju ona je zahvalila poslanicima na učešću u raspravi i ocenila da je zakon izuzetno važan i donet u poslednjem momentu kada je ćirilica počela da gubi trku sa ostalim pismima.

 - Želim da naglasim zbog svih koji kažu da se ovim zakonom ugrožava bilo čije pravo da koristi latinicu ili svoj jezik u komunikaciji - da to nije tačno,  rekla je Gojković.

Zakon će stupiti na snagu za šest meseci.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR