Glas Javnosti

Rusija rekla odlučno "NE" PODELI KOSOVA, spremna da spreči odluku u Savetu bezbednosti!

Politika
Autor: Glas javnosti

Sergej Lavrov, ministar inostranih poslova Ruske federacije danas je iz Moskve doneo predsedniku Srbije jasne poruke: Rusija ne prihvata ideju podele Kosova i Metohije i spremna je da to spreči u Savetu bezbednosti!

U razgovoru koji je trajao duže od planiranog, usled čega je kasnila i konferencija za medije, Lavrov je jasno poručio Vučiću: Nema trgovine Kosovom za EU integracije, nema stolice za Kosovo u UN i nema podele Kosova i Metohije.

Razoružan ovim tvrdim ruskim stavom Vučić je neposredno posle toga novinarima izgovorio:

- Ako je potrebno da budem nedvosmislen, naš odgovor će biti veliko NE, ali nisam razumeo kakve to veze ima sa našim ruskim prijateljima. Ali, dobro...

Tu se ne završavaju poruke Lavrova. Vučić će morati u goste predsedniku Ruske federacije Vladimiru Vladimiroviču Putinu 24. juna, jer je tokom svojih pregovora sa Tačijem i Grenelom, obećao "da će smekšati tvrdi stav Rusije jer je veliki Putinov prijatelj, pošto se 17, 18 puta sa njim sastao". Iz Moskve će Vučić morati tri dana kasnije Vašingtonu da prenese zajedničke stavove. Kako saznajemo, Rusi su mu saopštili da ako nema snage za to, podnese ostavku i raspiše prevremene predsedničke izbore.

Vučić nije računao na to da ministri inostranih poslova dveju država Ivica Dačić i Sergej Lavrov ne žele da se u vodu baci rad na otpriznavanju Kosova, pa su koordinisanom akcijom, stavili tačku na Vučićevo poigravanje sa Kosovom i Metohijom.

Naime, baš tako je na svom tviter profilu napisala Marija Zaharova, PR Ministarstva inostranih poslova Rusije i desna ruka Sergeja Lavrova.

- Srbija je spremna da žrtvuje članstvo u Evropskoj uniji zarad dogovora o Kosovu. Kao odgovor na moguću ponudu Srbiji da prizna Kosovo i da Kosovo uđe u Ujedinjene nacije, a mi da ne dobijemo ništa osim članstva u Evropskoj uniji, naš odgovor bi bio NE - rekao je Vučić, a prenosi Rojters.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR