Glas Javnosti

"РАТНИМ ЗЛОЧИНИМА НА КОСОВУ ПРЕСУДИЋЕМО ПРАВИЧНО И НЕЗАВИСНО" Председница специјализованих већа Косова

Politika
Autor: Блиц

Као председник једног од најмлађих судова те врсте, Специјализованих већа Косова смештених у Хагу, уверена сам да ће овај суд судити правично, непристрасно, независно и у сигурним и безбедним условима, каже у ауторском тексту за "Блиц" Екатерина Трендафилова, председница Специјализованих већа Косова.

У многим деловима света у којима је тек завршен сукоб, интернационални и интернационализовани судови настоје да донесу правду жртвама ратних злочина и злочина против човечности. У тим друштвима, извођење појединаца који су вршили злочине пред суд може бити кључни део процеса зацељења и помирења.

Међутим, ти трибунали су често смештени далеко од места где се сукоб десио. За то обично постоје ваљани разлози, укључујући, на пример, потребу да се очува сигурност и безбедност жртава и сведока, да се избегне могућност интервенција или је разлог то што су злочини који се разматрају извршени у више земаља. Измештене установе се упркос томе сусрећу с јединственим изазовима када покушају да објасне свој мандат јавности коју највише дотиче њихов рад.

Као председник једног од најмлађих судова те врсте, Специјализованих већа Косова смештених у Хагу, уверена сам да ће овај суд судити правично, непристрасно, независно и у сигурним и безбедним условима. Такође сам свесна да ако људи у региону које ова суђења и пресуде највише дотичу – пре свега на Косову и у Србији - не буду разумели мандат наше установе, наш задатак неће бити потпуно остварен.

Стога је за нас разговор о раду Специјализованих већа Косова и пружање могућности људима на Косову и у региону да изнесу своје дилеме и да постављају питања, од самог почетка, био највиши приоритет. Тај разговор нам омогућава да отклонимо неке од погрешних предоџби, које су сасвим природне када је суд измештен у другу земљу.

На пример, ми увек истичемо да Специјализована већа Косова нису политичка установа. То је суд на коме ће судије судити правично и непристрасно. Такође објашњавамо да су Специјализована већа и Специјализовано тужилаштво у потпуности независни. Они не примају упутства споља, било од установа, влада или лица.

Друга погрешна предоџба на коју често наилазимо је идеја да су Специјализована већа Косова основана да би судила некој одређеној групи или да би мењала историју. Напротив, Специјализована већа ће само судити лицима одговорним за кривична дела које су вршили као појединци, и неће судити ниједног етничкој групи, заједници или организацији.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR