Glas Javnosti

PUTIN NEĆE DOZVOLITI ZAPADU DA UCENJUJE SRBIJU: Predsednik RUSIJE ima jasnu poruku BRISELU I VAŠINGTONU!

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Rusije Vladimir Putin rešen je da pruži podršku Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću, pred kojim je težak period jer slede žestoki pritisci pred sastanak s premijerom lažne države Kosovo Aljbinom Kurtijem, koji se očekuje sredinom juna.

Šef Kremlja spreman je da sabotira akcije čiji je cilj da slome Vučića i privole ga da prizna nezavisnost Kosova i odrekne se RS.

Poruku da Beograd može da računa na podršku Moskve Putin, kako saznajemo u diplomatskim izvorima, preneće i predsedniku SAD Džozefu Bajdenu u Ženevi 16. juna, za kada je najavljen prvi i, neki ocenjuju, istorijski susret dvojice lidera.

yt

- Mnoge teme će zaokupiti pažnju Putina i Bajdena, a na stolu će biti i Balkan. To zapravo znači Srbija, odnosno pitanje Kosova. Nije nepoznato interesovanje Moskve za tu temu, naročito što je u poslednje vreme i Bajdenova administracija pokazuje inicijativu da se status južne srpske pokrajine konačno reši. Osim toga, tu je i različit pristup BiH, odnosno RS, što se očitava i na usijanoj atmosferi nastaloj oko imenovanja Nemca Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH - priča upućeni sagovornik a prenosi Srpski telegraf.

Rusija je, podsetimo, bila protiv odluke o imenovanju Šmita, dok su iz američkog Stejt departmenta poslali čestitke. To je bio povod da vrh RS hitno zatraži sastanak sa predsednikom Vučićem, koji ga je zakazao danas u Predsedništvu. Istovremeno, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer, koji je sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom u dvodnevnoj KiM, šalje ucenjivačke poruke da će dolazak investitora, neophodan za nova radna mesta, biti uslovljen postizanjem sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije 

Da će Moskva stati na put takvim akcijama i pružiti podršku Beogradu, posredno je potvrđeno i na jučerašnjem sastanku predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova u Moskvi. Šef ruske diplomatije, naime, informisao je Dačića o predstojećem sastanku Putina i Bajdena u Ženevi. Razgovarali su o dijalogu Beograda i Prištine, situaciji u regionu, kao i dešavanjima na globalnoj političkoj sceni.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR