Glas Javnosti

Пробијен рок за формирање ЗСО, следећа рунда дијалога Вучић -Тачи у септембру?

Politika
Autor: Глас јавности / Н1 / од 06.08.2018.

У суботу је истекао рок од четири месеца у којем је власти Косова требало да израде нацрт статута Заједнице српских општина. Аналитичари сматрају да ће следећа рунда дијалога председника Србије и Косова Александра Вучића и Хашима Тачија која је најављена за септембар бити кључна за формирање Заједнице, али и за будућност преговора.

Хиљаду деветсто тридесет три - толико дана је, према бројчанику на сајту канцеларије за Косово, прошло од како је Приштина преузела обавезу да формира Заједницу српских општина. Ни најновији рок који је поставила Европска унија - да нацрт статута Заједнице буде завршен до суботе - није испуњен.

Дугогодишњи дописник из Брисела Драган Благојевић подсећа да је ЕУ у саопштењу од петка само констатовала да се на статуту и даље ради.

"За ЕУ је очигледно ствар само питање времена и дораде тога, а они сматрају да је много шта већ урађено", каже Благојевић.

Благојевић истиче да је Унија најавила да ће, чим је Управљачки тим за израду Статута званично извести о томе докле је стигао у свом раду, то бити укључено у следећи сусрет Београда и Приштине у Бриселу.

"Ово је сад нешто што је једна прекретница. ако се у септембру не постигне накава нагодба око самог нацрта статута, онда ће јако тешко моћи да се говори како дијалог уопште може да се настави. Ово је сада ја мислим нешто што је кључно и зато и сматрам да ће бити веома тешки преговори", каже Благојевић.

Гостујући у Новом дану новинар “Недељника” Ненад Чалуковић оценио је да су Београд и Приштина ушли у озбиљнију фазу дијалога, али истиче да је пре постизања компромиса са Албанцима потребан компромис у Србији.

"Проблем је само што још нисмо решили шта је нека наша полазна основа. Сваког дана слушамо и од Вучића и представника власти неке ставове који иду у неком правцу, али чини ми се да треба нека платформа озбиљнија и заједничка целог друштва да се направи и онда ћемо лако знати на чему смо, а знаћемо и како да реагујемо на разне притиске и захтеве који долазе са стране", рекао је Чалуковић.

Недостатак плана, како оцењује Чалуковић, довео је до тога да нема јасних порука и да се ствара медијска халабука у којој свако лови у мутном.

 

Глас јавности / Н1 / од 06.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR