Glas Javnosti

Председник САД Доналд Трамп упозорио Сирију против офанзиве у провинцији Идлиб

Politika
Autor: Глас јавности / Н1 / од 04.09.2018.

"Председник Сирје Башар ел-Асад не треба непромишљено да нападне провинцију Идлиб. Руси и Иранци ће учинити велику хуманитарну грешку ако буду учествовали у тој потенцијалној хуманитарној трагедији. Стотине хиљада људи би могле бити убијене. То не смемо да дозволимо", навео је Трамп на Твитеру.

Уједињене нације и невладине организације су упозориле да би велики напад на Идлиб могао довести до хуманитарне катастрофе размера до сада невиђених у рату у Сирији.

Сиријска влада већ више недеља концентрише снаге на границама Идлиба, провинције на северозападу земље, на граници с Турском. Идлибом доминира џихадистичка група Хајат Тахрир ал-Шам, коју највећим делом чине борци некадашњег сиријског огранка ал-Каиде. Турска, покровитељ неких побуњеничких група, распоредила је своје војнике у Идлибу и жели да избегне сиријску офанизиву која би изазвала нови прилив избеглица на њену територију.

Москва, Анкара и Техеран су почетком прошле године покренули преговоре у Астани, у Казахстану, да би покушали да дођу до мира у Сирији.

Иран и Русија пружају политичку, финансијску и војну подршку сиријској влади.

Глас јавности / Н1 / од 04.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR