Glas Javnosti

POSLANICI SE OGLASILI O STANJU NA KOSOVU : Jedni traže raspravu, drugi ohrabruju Srbe

Politika
Autor: Glas javnosti

Situacija na Kosovu i Metohiji zbog jednostranih odluka Prištine o ličnim dokumetnima i registarskim tablicama bila je gotovo dramatična, a kako je to ocenio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković - na korak od ozbiljnih sukoba.

Pojedini poslanici čiji su mandati danas verifikovani na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije ocenili su da je vreme da se u parlamentu pokrene rasprava o tome u narednom periodu, a drugi su želeli da pošalju poruku i razumevanje za srpski narod na KiM.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov poručio je danas Srbima na Kosovu i Metohiji da izdrže, sačuvaju srpsko ime i prezime u južnoj pokrajini i da kroz sva iskušenja prođu kao i do sada.

Jovanov je u holu skupštine, a nakon potvrđivanja mandata, kazao da je svestan i da zna da je teška situacija sa kojom se danas suočavaju Srbi na Kosovu i Metohiji prenosi Telegraf

- Vi ste i do sada uspeli da podnesete sve teškoće - kazao je Jovanov obraćajući se Srbima sa KiM 

Lider Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je da će se poslanici sa izborne liste “Nada” u skupštini ponašati ozbiljno i otvarati važna pitanja, uz ocenu da je krajnje vreme da se otvore rasprave i po pitanju politike u vezi sa KiM.


- Juče smo imali prilično veliku tenziju na severu naše južne pokrajine. To neće prestati - rekao je Jovanović novinarima u Skupštini Srbije.

Naveo je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima ideju da zaokruži ono što on smatra državnošću naše južne pokrajine, dodajući da je do toga dovela njegova, ali i naša politika, od 2008. godine, koju, smatra, treba promeniti.


Dodao je i da niko ne može da se pravi da ne zna šta su uslovi za eventualno buduće članstvo Srbije u EU:

- Da priznamo secesiju Kosova, da se usaglasimo u domenu spoljne politike. Prihvatamo te uslove ili ne? Što se mene tiče, to je neprihvatljivo”.

- Imamo naše školstvo i zdravstvo dole, to mora da opstane i moramo dalje da širimo naš uticaj i manevarski prostor i za državu i za Srbe na KiM  - rekao je Jovanović i dodao da su sve to ozbiljne teme, koje će njihov poslanički klub otvarati i predlagati rešenja.

Naveo je da je ono što se dešavalo juče na KiM nešto što se dešavalo i ranije i što će se ponovo desiti zbog čega je, ističe, važno je da promenimo našu postavku kosovske politike.


Šef poslaničke grupe Srpski pokret Dveri - patriotski blok Boško Obradović rekao je da će u nekoliko prvih skupštinskih inicijativa te stranke biti pokretanje rasprave o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

Obradović je novinarima u holu parlamenta rekao da će tražiti i posebnu sednicu na temu Rezolucije Evropskog parlamenta koja, kako je rekao, uslovljava Srbiju da prizna lažnu državu Kosovo i uvede sankcije Rusije.

I šefica poslaničkog kluba Zavetnika Milica Ðurđević Stamenkovski kaže da će ta stranka u naredom periodu, između ostalog, insistirati da se u parlamentu preispitaju svi sporazumi koji su potpisani sa Prištinom u Briselu.

Ðurđević je novinarima u holu skupštine rekla da u Odboru za Kosovo i Metohiju, u kojem će Zavetnici imati zamenika predsednika, mora sve biti transparentno, kako se ne bi dešavali iznenadni incidenti.

- Da u svakom trenutku znamo šta se dešava, da ne bismo imali iznenadne nedaće kao što se sinoć desilo, iako je nezvanično bilo najavljivano da postoji mogućnost za eskalaciju i sukobe na severu KiM - kazala je Ðurđević.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR