Glas Javnosti

POČELO SKIDANJE SRPSKIH TABLICA, SRBI BLOKIRALI JARINJE! (VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Na administrativnim prelazima Jarinej i Brnjak počelo je oduzimanje tablica sa oznakama sa severa KiM, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju taksu, javlja reporter RTS.

Prema informacijama izveštača RTS-a sa administrativnog prelaza Jarinje, taksa staje pet evra, a probne tablice traju dva meseca.

Građani Leposavića kreću na Jarinje

Srbi sa severa Kosova blokirali su prelaz Jarinje u oba smera, a pripadnici Rosu zahtevaju od njih da se raziđu.

U Leposaviću je počelo okupljanje građana koji kreću ka prelazu Jarinje, gde je pojačano prisustvo specijalnih jedinica Rosu.

U Leposaviću je parkirano više kamiona i automobila.

U međuvremenu, prištinski mediji prenose da je Vlada tzv. Kosova odlučila da uspostaviti reciprocitet sa Srbijom u pogledu registarskih oznaka vozila, a u dokumentu koji je potpisao ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svečlja navodi se da se obavezuju svi koji imaju tablice srpskih oznaka da dobiju probne tzv. kosovske tablice, na svim prelazima.

Svečlja je na Fejsbuku napisao da su jedine službene tablice one sa oznakom "RKS" koje izdaju službenici Ministarstva unutrašnjih poslova.drugom putu.

ROSU i na drugom putu

Kako se saznaje, još dva blindirana vozila sa pripadnicima Rosu nalaze se i na magistralnom putu Leposavić-Mitrovica, kod skretanja za manastir Banjska.

Pripadnici policije su juče i u noći između subote i nedelje na Jarinje dopremili i desetak montažnih kontejnera, šti je izazvalo zabrinutost Srba na severu Kosova i Metohije.

- Mi nemamo odgovore iz tzv. kosovske policije o čemu se radi, čemu ovi potezi kojima se destabilizuje situacija svega par dana nakon posete Miroslava Lajčaka. Pozivam građane da budu uzdržani i ne nasedaju na provokacije, a mi ćemo pažljivo analizirati novonastalu situaciju - rekao je juče predsednik opštine Leposavić Zoran Todić.

 Nadležni iz policije tzv. Kosova potvrdili su kasnije za pojedine medije kontejneri na Jarinju se postavljaju radi poboljšanja uslova za rad i nadzor prelaza.

- Kurtijev podli naum govori o najbrutalnijem kršenju Briselskog sporazuma kojim se reguliše sloboda kretanja, kao i ostali sporazumi postignuti u Briselu ovim povodom - istakao je Petković.

Tim povodom se juče oglasio i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković koji je rekao da ima saznanja da vlasti u Prištini planiraju da u toku današnjeg dana "počnu da skidaju srpske registarske tablice na administrativnim prelazima i zamenjuju ih takozvanim privremenim prištinskim probnim oznakama".
Potpredsednik Srpske liste Igor Simić potvrdio je da su specijalne jedinice ROSU jutros na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak jutros rasporedile 20 vozila, od kojih više od 10 blindiranih, i dodao da su pripadnici te jedinice "naoružani do zuba".

On je saopštio da je Predsedništvo Srpske liste tim povodom održalo sednicu i da su u toku pokušaji da se u kontaktu sa predstavnicima međunarodne zajednice ukaže na opasnost situacije i pronađe rešenje.

Simić je gostujući na TV Pink preneo da su građani sa severa KiM uznemireni ovom "demonstracijom sile", koju je doveo u vezu sa zamenom tablica na prelazima koju je najavio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

On je apelovao na građane da ostanu uzdržani i ne nasedaju na provokacije iako je u pitanju, kako je istakao, brutalno kršenje sporazuma o slobodi kretanja i Briselskog sporazuma.

(Glas javnostu/RTS)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR