Glas Javnosti

ОПАСНО ЈЕ КАД СЕ ИГРАЈУ МИРА, ЈОШ ГОРЕ КАДA СЕ ИГРАЈУ РАТА: Вучић подигао само део војних јединица као одговор Тачији

Politika
Autor: Глас јавности / ДАНАС / од 02.10.2018.

Наредба председника Србије усмерена на свега неколико јединица Војске Србије.


Повећање борбене готовости, коју је председник Србије Александар Вучић наредио као одговор на посету председника Косова Хашима Тачија језеру Газиводе, односи се на свега неколико специјалних јединица, а никако на све припаднике Војске Србије.

Како нам је објаснио извор из Војске Србије, повишена борбена готовост, између осталог, подразумева да се сви припадници оружаних снага повуку у касарне како би били на располагању команди у случају да се одлучи да се реагује. Пошто то није случај, изричит је наш извор, не може бити говора о повишеном степену борбене готовости Војске Србије, већ само појединих јединица.

А управо тај термин већ данима користи министар одбране Александар Вулин. Учинио је то и јуче приликом обиласка памучног комбината Јумко у Врању. Он је истакао да се безбедносна ситуација на читавом простору Србије пажљиво прати иако нема најаве било каквог узнемиравања.

– Увек морате да водите рачуна у сваком тренутку и о сваком делу ваше територије, без обзира да ли је то Бујановац, Прешево, Медвеђа, Нови Сад или Врање. Све надлежне службе увек воде рачуна, а врховни командант Војске Србије је на јучерашњем реферисању… изнео став који се апсолутно поштује да борбена готовост до даљег мора да буде на повишеном нивоу докле год ситуација на Косову и Метохији не буде савршено јасна и докле год не буде било било каквих претњи по живот Срба који живе на том простору. Борбена готовост је повишена у складу са актуелним потребама и биће тако док се другачије не нареди – изјавио је Вулин.

Срето Малиновић, генерал авијације у пензији, каже да је повећање борбене готовости перформанс за домаћу публику.

– Ситуација на Косову није налагала повећање борбене готовости и све ово видим као непотребно узнемирење јавности. То је пропагандно деловање које ће највише штете нанети нашем народу који живи јужно од Ибра – каже Малиновић, који је члан опозиционе Демократске странке.

Наредба

Наредба председника Србије Александра Вучића о повећаној борбеној готовости је донета као одговор на то што је председник Косова Хашим Тачи, заједно са полицијском пратњом, посетио језеро Газиводе на северу Косова. Уласком косовских специјалаца на север Косова, рекао је Вучић на конференцији за медије, власти у Приштини напали су мир и прекршили Бриселски и Кумановски споразум, као и резолуцију 1244 Уједињених нација. Поједини домаћи медији пренели су да су припадници косовских специјалних јединица РОСУ ухапсиле четири особе српске националности, али су ове информације демантовали, како из косовске полиције, тако и из КФОР-а. Тачи је присутним новинарима на Газиводама казао да је ово била рутинска посета „лепотама његове земље“. Он је казао да је са Србима из тог краја попио кафу и обавио пријатељски разговор. Истог дана у Приштини, опозициони покрет Самоопредељење организовао је протест против идеје разграничења, за коју се између осталог залагао и Хашим Тачи.

Глас јавности / ДАНАС / од 02.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR